2011. június 25., szombat

Pilóta cupcake aka minitorta/muffin…

muffin

… azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arra, hogy süssek egy adagot. Aztán hatalmas heurékám volt, hogy ami a tengeren túl az ‘Oreo’, az nálunk a ‘Pilóta keksz’… Tádám (dobpergés… stb.), nehézségek elhárítva, összegyúrtam pár szimpatikus receptet, és ez lett belőle:

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 11,5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 db pilóta keksz (én az extra kakaósat használtam*)
  • 2 tojás
  • kb. 5 dkg tej

a tetejére:

  • 2 dl tejszín
  • kb. 2 teáskanál cukor
  • díszítéshez 15 db mini-pilóta keksz

*ennek a kakaó-mániámon kívül praktikus okai is vannak, a kekszeket ketté kell szedni, és azt a felét, amin a krém van, beletenni a muffinpapírba a tészta alá, a másik felét, az üres kekszet pedig később összetörve belekeverni a krémbe, alulra mindegy milyen színű keksz kerül, de a krémbe a kakaós a jó, ha mindkét fele kakaós, mindegy, hogy hogy válik ketté a keksz….

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy muffin tepsibe papírokat pakolok (igazából 2 tepsibe, mert 15 darab lesz belőle). 15 darab pilóta kekszet szétszedek, és a krémet tartalmazó darabokat, a krémmel fölfelé a papírokba teszem. A maradék kekszeket félreteszem (nem fog mind kelleni, párat el lehet majszolni sütés közben). A tésztához megolvasztom a vajat, habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a kakaóport és a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral, és több részletben a masszához adom. Végül a tejjel lazítom (elég lágy, de még kanállal adagolható tészta kell legyen a végeredmény). A tésztát elosztom a 15 formában, és kb. 20 perc alatt megsütöm a muffinokat. Miután kihűltek, rájuk kenem a krémet: a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, és belekeverek 8-10 összetört fél (krém nélküli) pilóta kekszet. Mindegyikbe beleállítok egy-egy mini-pilótát dekorációként, és fogyasztásig hűtőbe teszem.

15 darab lesz belőle. Ami nálunk elég sokáig kitartott, mert bár nagyon finom, a gyomrunk eléggé elszokott az adalékanyagoktól, ami a kekszekben és hasonlókban van, ezért a szokásosnál kevesebbet habzsoltunk be belőle. Biztos én (mi) vagyunk a puhányok de a bolti kekszektől (különösen a sósaktól) olyan durván tele leszek, mintha egy sokfogásos rendes menüsort végigennék. Sőt inkább rosszabbul, olyan máshogyan, mintha kő lenne a gyomromban.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lime-os kocka Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kev… Tovább
  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Oreo keksz házilag Mandy receptje volt az utolsó csepp a pohárban, hogy akkor én ezt itt-és-most megcsinálom. Hatalmas pro hogy tök jól lehet hozzá használni a McDonaldsban lőtt Tom&Jerry-s sodrófát, kontra, hogy nekem túl édes a töltelék… Tovább
  • Epres-nutellás keksz Eper-napokat tartunk, mert amúgy is, meg egy bizonyos eper-gyogyi férjnek erősen közeledik a születésnapja (1 napos epres menü a terv). Ez afféle felvezető (a szokásos péntek esti epres-csokiszószos gofri mellett): epres thu… Tovább
  • Túrógombóc–reloaded Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, á… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Uramanyám, gigaláááááááááááájk!:)))