2011. december 6., kedd

Kakaós-fehércsokoládés keksz

keksz.jpg

Szuper karácsonyi keksz, a receptet itt találtam. A zacskós/habzsákos töltögetés még mindig nem a legkedvencebb konyhai tevékenységem. Pedig azért tudok rajzolni (pláne vektorgrafikus rajzolóprogrammal), de azért a 9 félév rajzolás az egyetemen talán nem múlt el nyomtalanul, az a habzsákos dolgokban mégis katasztrófa vagyok. Még jó, hogy nincsenek cukrász-ambícióim.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 20 dkg vaj (kis kockákra vágva)
  • csipet só
  • 1 nagy tojás
  • esetleg nagyon kevés hideg víz vagy tejföl, ha nem áll össze a tészta

az összeállításhoz:

  • lekvár (én anyám-féle ribizli-málnát használtam)
  • olvasztott fehércsokoládé*

*ezt nem mértem, egy tábla fehércsokoládét olvasztottam meg némi vajjal és tejszínnel, ennél kicsit több kell ekkora adaghoz, nekem lett pár “csak” lekváros kekszem, az arányokat pedig sajnos nem tudom.

A tészta hozzávalóit összegyúrom (kézzel vagy késes robotgéppel), és fóliába csomagolva minimum 30 percre beteszem a hűtőbe. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtom, köröket szúrok ki belőle, és minden második körből kiszúrok egy kisebb mintát (szív, csillag, kis kör, ami van). Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 8-10 perc alatt megsütöm. A kekszeket rácsra teszem hűlni, majd 1-1 simát és “lyukasat” lekvárral összeragasztok. Némi tejszínnel és vajjal fehércsokoládét olvasztok, simára keverem, egy zacskóba töltöm, levágom az alját, és kitöltöm csokoládéval a mélyedéseket. Kis időre hideg helyre teszem, hogy a csokoládé lehűljön. Jól záródó dobozban sokáig eláll.

Kapcsolódó bejegyzések

  • KépviselőfánkA képviselőfánk sütést kicsit túlmisztifikáltnak érzem. Átböngésztem sok receptet, és mindegyik mást írt, arról, hogy mikor kell belekeverni a tojást a lisztes masszába. Forrón? Langyosan? Hidegen? Ezek mindegyike előfordul, … Tovább
  • JoghurttortaAz eredeti recept citrommal ízesíti a torta tetejét képző joghurtos felfújtat, nekem a vaniliás verzió jobban ízlik. Nyilván mással is lehet próbálkozni, én eddig jutottam a kísérletezésben.Hozzávalók:250 g liszt125 g vajsó1 … Tovább
  • Mandulás-ricottás tortaEzer éve a gépemen volt ez a kép, nem tudom miért nem írtam hozzá előbb bejegyzést. Kéne rendszer, de sosem jön össze.Hozzávalók:az omlós tésztához:20 dkg liszt10 dkg vaj7 dkg cukor2 tojássárgája1 csipet sóa túrós töltelékhez… Tovább
  • Citromos linzerKicsit kutakodtam a gépemen, hátha van valami használható kép, ami köré posztot rittyenthetek. A konyhába én ma csak teát főzni járok, bár azt is el lehet rontani, amint arra több Agatha Christie regényben is céloznak. Ettől … Tovább
  • Florentin szeletMég karácsonyra készült ez a sütemény, de akkor nem volt hangulatom megírni a bejegyzést. A fotózást szerencsére nem halogattam nagyon sokáig, mert pikk-pakk elfogyott a tepsinyi adag. Ez is megosztotta a közönséget a kandíro… Tovább

1 megjegyzés:

Csiperke írta...

A habzsákokkal én sem ápolok baráti viszonyt...:))