2008. december 29., hétfő

Florentin szelet


Még karácsonyra készült ez a sütemény, de akkor nem volt hangulatom megírni a bejegyzést. A fotózást szerencsére nem halogattam nagyon sokáig, mert pikk-pakk elfogyott a tepsinyi adag. Ez is megosztotta a közönséget a kandírozott valamik miatt. Egyesek szerint az nagyon finom, mások szerint rémes ehetetlen akármi. Én személy szerint szín alapján válogatok. A citromsárga és a narancssárga oké, ott el tudom jobban képzelni, hogy valamilyen természetes dolog volt a kiindulópont. A piros és a zöld azonban tutira kőolajszármazék. Elveszi a helyet a jobb dolgok elől.
Hozzávalók:
A tésztához
  • 300 g liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 180 g vaj/margarin
  • 90 g porcukor
  • 1 tojás

A mandulás tetejéhez

  • 100 g cukrozott "gyümölcs"
  • 1,25 dl tejszín
  • 50 g méz
  • 50 g vaj/margarin
  • 150 g cukor
  • 150 g mandulaforgács

~ 200 g csokoládé a mártogatáshoz

A megadott hozzávalókból omlós tésztát gyúrok, és letakarva fél órára a hűtőbe teszem. A cukrozott gyömülcsöt ha nem elég apró, összevágom kicsit. A mézet, a cukrot, a tejszínt és a vajat összeforralom, és belekeverem a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt. Félreteszem hülni.  Előmelegítem a sütőt 180 fokra és kikenem a sütő egyik tepsijét (megmértem, 30x38cm). A tésztát kinyújtom és a tepsibe teszem. Megkenem a mandulás keverékkel, és kb 40 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd kb 2x5 cm-es darabokra vágom. Felolvasztom a csokoládét, és a szeletek mindkét végét belemártom. Rácsra rakosgatom száradni.

Forrás: Lajos Mari - 66 karácsonyi édesség, egy tepsinyi adag.

2 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Ez úgy néz ki, ahogy ki kell néznie! Nagyon profi.

Lilla írta...

köszönöm :-)