2009. március 3., kedd

Képviselőfánk


A képviselőfánk sütést kicsit túlmisztifikáltnak érzem. Átböngésztem sok receptet, és mindegyik mást írt, arról, hogy mikor kell belekeverni a tojást a lisztes masszába. Forrón? Langyosan? Hidegen? Ezek mindegyike előfordul, úgyhogy lehet választani. Én akkor szoktam, amikor még meleg, de nem forró. Habzsákkal mindenféle alakú képviselőfánkokat lehet sütni, aki pedig hozzám hasonlóan lusta, annak marad a két kiskanál a halmok formázáshoz.

Hozzávalók:

  • 80 g vaj/margarin
  • 110 g liszt
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 5 tojás

    tölteléknek:
  • valamilyen krém (főzött, vagy puding)
  • tejszínhab

A vizet egy csipet sóval és a vajjal (margarinnal) felforralom. Miután felforrt hozzáadom a lisztet és elkeverem (egy adagban mehet a liszt, aztán gyorsan keverni kell). Lassú tűzön, folytonos keverés mellett addig melegítem, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Pár percig hagyom hűlni. Egyenként beledolgozok 4 tojást. Mindegyiket alaposan elkeverem benne (ez egy kicsit fárasztó, de állítólag ezen múlik a siker). Kivajazott tepsire halmokat nyomok (rakok két kiskanállal), megkenem az utolsó tojással (az oldalára lehetőleg ne kerüljön a tojásból), és 30 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt (200-220 fok, légkeverés). 15-20 perc alatt pirosra sütöm a fánkokat (nem szabad nyitogatni a sütőajtót). Ebből az adagból két tepsinyi lett, egyszerre sütöttem őket, az utolsó pár percre meg kellett cserélni őket, mert az alsóban kevésbé pirultak. 
A tepsiben hagytam kihűlni, egy hegyes olló segítségével levágtam a tetejüket. Kakaós krémmel és tejszínhabbal töltöttem meg.

a szakácskonyv szerint ez 4 fős adag, szerintem inkább 5-6. eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokolásés charlotte (laktózmentes) Ez is tipikusan olyan torta, hogy ugyanígy kell “laktózosan” is elkészíteni. De ez most hugi miatt laktózmentesre készült. Mindenki szerint nagyon finom lett, szerinte túl krémes, de ő a tortában jobban szereti a piskótát, … Tovább
  • Csokoládé fondueA készletet már megmutattam. Aztán amikor kipróbáltuk, nem készült fotó, túl izgatott voltam hozzá. Pedig csináltunk már csoki-fondüt, igaz nem sokszor, de azt hugi készletével, és hát az azért mégsem pont ugyanolyan. Érthető… Tovább
  • Tejszínes-ananászos csirke Általában elég gyakran váltogatom a kedvenc ételeimet, hol ez hol az tetszik legjobban. Ez azonban már több mint 10 éve a személyes toplistám elején van. Azt hiszem ráadásul ez volt az egyik első húsos étel, amit főztem. A … Tovább
  • Gombakrémleves Hozzávalók: 50 dkg gomba olaj 1 hagyma 1-2 zellerszár víz/zöldségalaplé tejföl/tejszín 1 pohár fehérbor reszelt sajt petrezselyem só, bors (extra: szárított vargánya stb.) Kevés olajon pá… Tovább
  • Csokoládés pite ropogós morzsával Lehet, hogy soknak tűnhet 35 dkg csokoládé egyetlen, nem túl nagy 24 cm-es tortában, de nem az :-). Kell bele… Mondjuk minden hétvégén nem sütök ilyet, de hugi születésnapjára csak valami izmos csokis desszert kellett, mert… Tovább

0 megjegyzés: