- 250 g liszt
- 125 g vaj
- só
- 1 dl hideg víz
- 4 dl joghurt
- 80 g cukor (vaniliás porcukor)
- 4 tojás
- 30 g keményítő
- vaniliás cukor (2 tasak nálam), vanilia kivonat (1 kávéskanál)
A lisztből, a vajból, egy csipet sóból és a hideg vízből omlós tésztát gyúrok, és lefedve 1 óráig pihentetem a hűtőben. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverés). Egy nagy kapcsos tortaformába belenyomkodom a tésztát úgy, hogy minél nagyobb pereme legyen. 20 percig elősütöm. Közben a tojásokat szétválasztom, a sárgájákat elkeverem a joghurttal, a keményítővel, a cukorral, a vaniliás cukorral és a vanilia kivonattal. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem és a joghurtos keverékben óvatosan elkeverem. Ráöntöm a félig sült tésztára, és további 20 perc alatt készre sütöm.
Ma valahogy nem sikerült tökéletesen a tészta formázása, mert nem fért bele a egész joghurtos massza. A maradék kikent, cukorral kiszórt felfújtformába került... Ezer éves nőklapjás recept, savanykás lekvárt javasol hozzá. Nem tudom úgy milyen, nálunk még senkinek sem volt igénye hozzá a lekvár.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése