2012. február 2., csütörtök

Tejfölös-sajtos pogácsa

pohacsa3
Maxnál találtam ezt a pogácsa-receptet, és azt kell mondjam - az eddigi ezirányú próbálkozásaim alapján -  tényleg ez “A POGÁCSA”. Nekem nem lett annyira szép leveles, mint neki, úgyhogy kénytelen leszek újra megcsinálni, hátha… :-)
Én csak fél adagot (30 dkg lisztből) sütöttem, ennek a felét forrón befaltuk este, a maradékot pedig másnap reggelire – és ez egy fontos fokmérő a pogácsánál, jó-e másnap is, nos jó.
Hozzávalók:
  • 2 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű por, 5,6 g)
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás/tojásfehérje a tetejére
  • reszelt sajt a tetejére
A lisztet összekeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tojást, az élesztőt, a tejfölt és alaposan összegyúrom. Meleg helyen a kétszeresére kelesztem, majd lisztezett deszkán átgyúrom, és kétszer hajtogatom (nagy téglalappá nyújtom, behajtom az alsó harmadát, majd a felsőt, aztán a bal harmadát és végül a jobbot >> majd újra kinyújtom, és újra elvégzem a hajtogatást). Másfél ujjnyi vastagra nyújtom, éles késsel berácsozom a tetejét, nagy köröket szaggatok belőle, és kb. fél óráig hagyom kelni. A pogácsák tetejét megkenem a felvert tojással/fehérjével, megszórom sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.
1 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább
  • Túrós bukta Ez nem olyan, mint a menzákról ismert lekváros bukta – hatalmas, csupa tészta, és meg lehet tőle fulladni… Egyik sokkoló gasztro élményem a menza-pékség vonalon előforduló hatalmas, hot dognyi bukta. Az én buktám, könnyű l… Tovább
  • Sajtos babfasírt +paradicsomos rizs Folytatva a tegnap megkezdett gondolatokat, hogy milyen étkezési szokásokon és hogyan kell változtatni, jöjjön a következő “mumus”: a rizs. Ez sem bonyolult, az adagot kb. 5 dkg/főre kell csökkenteni, és a rizs lehetőleg le… Tovább
  • Csokoládés pite (laktózmentes) Hugi teljesen laktózmentes hónapot tart, azaz nincs semmi “normál” tejtermék és hasonlók laktáz tablettával (ami mellesleg a legdizájnosabban csomagolt gyógyszer), csak laktózmentes élelmiszerek. Utána állítólag jobban fogj… Tovább

0 megjegyzés: