2012. május 6., vasárnap

Zabpelyhes-csokoládés szelet

Egy amerikai blogról (innen) van a recept, én mindössze annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú csokoládét használtam. Szeretem a zabpelyhes sütiket, olyankor mindig megnyugtatom magam, hogy ez végül is egészséges. Vagy legalábbis annál biztos egészségesebb, mintha bolti szutykokat tömnék magamba.

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze liszt
  • negyed teáskanál sütőpor
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 1,5 csésze összetört étcsokoládé
  • 1 tojás

Egy kb. 20x20 cm-es sütőtálat kivajazok, majd egy akkora sütőpapírt simítok bele, ami mindenhol túllóg a szélén (a vajtól a helyén marad a papír, és a túllógó széleknek köszönhetően könnyű lesz kivenni a kész süteményt). Háromnegyed csésze lisztet és háromnegyed csésze cukrot összekeverek a zabpehellyel, a szódabikarbónával és a sütőporral. Megolvasztok 12 dkg vajat, és a zabpelyhes keverékhez adom. Összekeverem, 3/4 csészényit félreteszek belőle, és a többit a tepsibe nyomkodom. Előmelegített sütőben, 175 fokon 12 percig sütöm, majd félreteszem egy órára hűlni. A csokoládét megolvasztom a maradék vajjal, majd miután kihűlt, belekeverem a tojást. A maradék lisztet és cukrot összekeverem az instant kávéval, és pár részletben a csokoládéhoz adom. A csokoládés keveréket a tészta tetejére simítom, rászórom a félretett zabpelyhes morzsát, és 175 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm.

20-20cm-es tepsinyi adag

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon tetszik! Mennyi volt a csokoládé? 10-20 dkg?

Lilla írta...

nem tudom, talán 15 körül, volt összetört csokoládém, azt mértem a cup-os csészével (amit egyébként a kenyérsütő géphez adtak)