2012. augusztus 4., szombat

Áfonyás palacsinta

palacsinta1
Még mindig amerika háziasszonya, Martha Stewart és az ő “American food”-ja. Gyorsan megvan, nagyon finom lédús az áfonyától, és még nekünk is sikerült munka előtt, hétköznap megcsinálni. Pedig általában csak pirítós és sajt a reggeli. Magában, nyersen szerintem kifejezetten rossz az áfonya, de így… ha megint látok a boltban biztos fogok venni, és azon is gondolkodom, hogy kipróbálom meggyel. Vagy legrosszabb esetben fagyasztott áfonyával. Ha nem fogyna el egyszerre az összes, letakarva eláll a pulton jópár órát, mi munka után ettük meg a maradékot egy pár másodperces melegítés után, és akkor is kiváló volt.
Hozzávalók:
  • 1 csésze* (125 g) áfonya
  • 1 3/4 csésze liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 1/2 csésze kaukázusi kefir (író)
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 3 evőkanál olaj
  • olaj + vaj a sütéshez
  • juharszirup, méz, áfonya a tálaláshoz
Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot és a sütőport, egy másik tálban pedig a kefirt, a tojást, az olajat és a vanília-kivonatot. A tojásos-kefires keveréket a liszteshez öntöm, nagyjából összekeverem, majd beleforgatom a megmosott, lecsöpögtetett áfonyát (nem baj, ha kicsit csomós a tészta, sőt!). Egy serpenyőben kevés olajat és vajat hevítek és közepes lángon egy-másfél evőkanálnyi adagokban, oldalanként pár perc alatt megsütöm. Sütés közben időnként teszek még egy kis vajat a serpenyőbe. Juharsziruppal és egy kis extra áfonyával tálalom.
3-4 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkinis-parmezános gnocchi Hozzávalók: 50 dkg gnocchi 3 kis cukkini 1 csokor újhagyma 1 evőkanál olívaolaj 4 evőkanál tejszín 1 evőkanál citromlé 10 dkg parmezán A gnocchit megfőzöm a zacskón található útmutatás szerint, leszűröm, és félreteszek egy … Tovább
  • Almás káposztasalátaHasonló ehhez, de mégsem ugyanaz.Gyomorkímélőbb (nincsen benne nyers hagyma), és édeskésebb (és nem a cukortól, mint az eredeti verzió, amit én következetesen mindig hozzáadott cukor nélkül csinálok, hanem az almától). Körete… Tovább
  • Zabpelyhes pikelet–ausztrál palacsinta Annyira jópofa szó az, hogy pikelet. Kikelet-pikelet. Különösen azt tekintve, hogy vasárnap hajnali 8-kor felkeltünk forma-1-et nézni, én pedig közben megsütöttem ezeket a palacsintákat. Nyilván sokaknak a hajnali 8, az nem … Tovább
  • Stíriai metélt Ezt az ételt az elsők között tanultam meg, sőt az is lehet, hogy emiatt kezdtem el főzni. Az egyik kedvencem évek óta, de nem készült olyan gyakran, mint ahogy én szerettem volna. Általában azzal ráztak le, hogy „olyan mu… Tovább
  • 30 days of creativity–10. nap (karamelles forró csoki) Ehhez jár recept is: karamelles forró (fehér) csokoládé. A roppant hosszú név kb. le is fedi az egészet. Egy bögrébe beletördelek 2 csík fehércsokoládét, tejszín-tej keveréket melegítek (1:2 arányban), amikor elég forró (de … Tovább

0 megjegyzés: