2013. június 16., vasárnap

Tagliatelle spárgával és gorgonzolával

Azt hiszem utolsókat rúgja a spárga-szezon, mert elég sok erőfeszítésembe telt, mire találtam zöld spárgát (és már nagyon benne vagyunk a júniusban…). Annyira meg nem vagyok kétségbeesett, hogy fehéret vegyek. Azt hiszem egy csomag fehér spárgát ettem idén (ahhoz az ételhez kifejezetten az kellett), egyébként mindig a zöld spárgás receptektől csillan fel a szemem, vagy ha kétféle szerepel a leírásban, kihagyom a fehéret, és kétszer annyi zöldet használok (az ízét is jobb szeretem, és a spárga-hámozás nem a legkedvencebb tevékenységem).
Szerencsére a piacon volt még zöld, úgyhogy meg tudtam főzni szombat ebédre ezt a végtelenül egyszerű tésztát.

Elég sokat ki kellett dobjak a spárgából, úgyhogy ketten simán elpusztítottuk a félkilós csomagot, és én nagyon kevés tésztával számolok egy főre (5-6 dkg – nem tévedés!). Úgyhogy akinek fordítottak a preferenciái (vagy nem kell kidobja a spárga felét), nyugodtan növeljen a tészta mennyiségén, miközben a spárgáén nem változtat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg gorgonzola (vagy más, hasonló sajt)
  • 10-12 dkg tagliatelle
  • só, bors
  • olívaolaj

A spárgát megtisztítom, és 3 cm-es darabokra vágom, egy tepsibe szórom, meglocsolom egy kis olívaolajjal, sózom, borsozom, és előmelegített, 200 fokos sütőben 12 percig sütöm. A tésztát megfőzöm a dobozon található utasítás szerint. Közben a tejszínt és a sajtot összeforralom. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a mártással és a spárgával, és azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: