2014. július 11., péntek

Briós / kalács (laktózmentes)

Ez nem a francia briós, rengeteg tojással és még több vajjal, ez egy sima kalácstészta, csak briós-os hangulatban voltam, és úgy formáztam.

Illetve annyiban más, mint a nálunk megszokott kalácstészta, hogy nincsen benne semmilyen tejszármazék. Ez egy challah (zsidó kalács), aminek a receptje egy amerikai oldalról van. Tiszta multikulti mi?

Kalácsként is sütöttem már, gyönyörű vékony szeleteket lehet belőle vágni, kiváló pirítva és szuperül fagyasztható. Amire kisebb háztartás esetén szükség lehet (vagy felezni kell a receptet), mert 8 igen rendes méretű briós vagy egy nagyon nagy kalács lesz belőle (sütés végén hosszában teljesen kitöltötte a legnagyobb tepsimet).

Kenyérsütő géppel nagyon egyszerű, de amúgy is abszolválható, mindent be kell tenni egy tálba, simára dagasztani (van egy csomó videóm a youtube-on hogy hogyan kell…), és meleg helyen a kétszeresére keleszteni.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4-4,5 csésze liszt
  • 2 teáskanál porélesztő
  • 1/4 csésze cukor
  • 1/4 csésze olaj (valami semleges ízű, a napraforgó tökéletesen megfelel)
  • 2 teáskanál só
  • 1 csésze langyos víz
  • 2 egész tojás (L-es, M-esből inkább 3)
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 evőkanál víz
  • 1 tojásfehérje
  • cukor

A tészta összes hozzávalóját beteszem a kenyérsütő gépbe és elindítom a másfél órás, dagasztás-kelesztés programot (4 csésze liszttel indítok, és közben ránézek, mert kellhet bele még 1-2 evőkanálnyi).
Miután kész a tészta, lisztezett deszkán átgyúrom, a briósokhoz 8 felé osztom, minden darabot hosszú rúddá sodrok, és feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (a 8 brióshoz egy tepsi nem elég, 6+2 arányban kényelmesen elférnek egy nagy és egy pici tepsiben), és még fél óráig kelni hagyom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét elkeverem egy evőkanál vízzel. Megkenem vele a briósokat, megszórom cukorral, és 22-25 perc alatt megsütöm. Közben, ha szükséges, egyszer megfordítom a tepsiket.

Ha kalácsot sütök – a lelkesedésemtől függően – 3 vagy 4 hosszú rudat sodrok a tésztából, összefonom, majd a kész kalácsot átemelem a tepsibe. Sütés előtt elmarad a cukros szórás, csak a tojással kenem meg, és a sütési idő valamivel hosszabb, 30-35 perc.

1 nagy kalács vagy 8 nagy briós lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább
  • Kínai tészta gombával és mandulával Hozzávalók: kb. 18 dkg kínai tészta (nekem ez 3 “kocka” volt, a fél kilós csomagban ugyanis 8 van) 1 kis hagyma vagy 2-3 szál újhagyma 3 evőkanál tejszín (vagy mascarpone) 25 dkg gomba 1 teáskanál olaj … Tovább
  • Túrógombóc–reloaded Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, á… Tovább