2014. december 1., hétfő

Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac)

Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb?

Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy a sütőben összesütött, ropogós morzsa alá bújtatott verziót (nagyon jó az a morzsa, de + 20 perc…)

Szóval szarvasgomba. Ez most nyilván proccként hangzik, meg túlzásként, hogy egy ilyen “gagyi” ételbe (mert ez azért félkézzel összedobom comfort food péntek estére), szarvasgombát rakjon az ember, de 6 deka szarvasgombás sajt kell a kétfős adagba. Az azért nem olyan sok.

És nyilván hat rám, amikor kiírják, hogy “akció” veszek egy kisebb darab sajtot, lereszelem, és kimérve befagyasztom. Tökéletes, ha reszelt sajtra van szükség (gyorsan ki is olvad) – mac-be, enchilada tetejére…

Akkor a mac: abszolút az alaprecept, amiben a szokásos gouda/ementáli/cheddar helyett most szarvasgombás keménysajt került, és nem egy marék borsót dobtam bele a végén (mert hát kell zöldség is), hanem egy kis shiitake gombát (ha nem találtam volna a boltban, barna csiperkét raktam volna, de szerencsére volt).

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 3,5-4 dkg vaj
  • 40 ml liszt (ez kb. 3 evőkanálnyi)
  • 12 dkg kisméretű, rövid főzési idejű, üreges tészta (mini penne, szarvacska stb.)
  • 1 teáskanál olaj
  • 10 dkg gomba, felszeletelve (optimális esetben shiitake, de barna csiperke is jó)
  • 5-6 dkg szarvasgombás sajt, lereszelve

A felszeletelt gombát az olajon megpárolom (az összes nedvesség, amit kienged magából, párologjon el, és kezdjen el kicsit pirulni), majd félreteszem.

A tésztát a csomagoláson megadott időnél 2 perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, hideg vízzel leöblítem (az a fontos, hogy ne főjön tovább, aki profi, főzheti egyszerre a tésztát és a sajtszósz, de abban az esetben ugyanakkor kell elkészülniük).

A vajból, a lisztből, és a tejből besamelt főzök. Pár percig főzöm, elkeverem a sajtot, megsózom. Hozzáadom a gombát és a tésztát, és kevergetve pár percig főzöm (ha a tészta hideg volt, öt percig, ha nem, 2-3 is elég neki). Azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gyümölcsös kosárka–minced pie (vegán) Keveset sütöttem karácsonykor, ez volt az egyik – kétszemélyes háztatásban teljesen más süteményeket preferálva a sütés elég ritka tevékenység :-) A minced pie egy klasszikus brit karácsonyi édesség, azaz omlós tésztából kés… Tovább
  • Kakaós kevert sütemény (vegán/hagyományos)Eredetileg ez egy texas sheetcake recept(texasi tepsis torta), ami egy végtelenül egyszerű dolgot takar. Kakaós kevert tészta szögletes tepsiben megsütve és a tetején csokimáz. Mivel én hedonista vagyok, egyszerű csokimáz hel… Tovább
  • Vegán gofri (tej- és tojásmentes)Vegán / “mindenmentes” / egészséges gofri recept következik, mert attól, hogy Levi nem ehet tejet és tojást még nem kell minden finomságról lemondani :-) Nekem nyilván amúgy sem, de neki sem :-) Csak ki kellett kísérletezni e… Tovább
  • “Mindenre jó” csokikrém“Úgy hívom én ezt, mindent vivő. Minden ruhához, minden alkalomra…” – remélem sikerült pontosan, vagy a felismeréshez kellően pontosan idézni :-)Ez a csokikrém is ilyen. Tortára, cupcake-re, egyszerű kevert tészta tetejére, a… Tovább
  • Sütőtökös granolaItt az ősz és vele a sütőtök-szezon (ahogy angol nyelvterületen mondják, pumpkin-spice everything :-)), ami nálunk idén különösen sok sütőtököt jelent, mert úgy tűnik, Ádinak ízlik. És noha azt hiszem (nincs összehasonlítási … Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon gusztusos. Muszáj kipróbálnom :)