2017. január 29., vasárnap

Téli rakott rizs (vegán)

telisultrizs

Karácsonykor a már régen közzétett, és nálunk kb. kéthetente előforduló vegán sült rizst “téliesítettem”. Vagy ha úgy jobban tetszik, feltuningoltam néhány extrább alapanyaggal. A sima jázminrizs helyett vadrizses keveréket használtam és a spenót-gomba párost gesztenyére és fodros kelre cseréltem. Nagy sikere volt, úgyhogy jól sikerültek a cserék.

A szójatej mennyisége csak körübelüli, nem mindig ugyanannyi nedvességet eresztenek a zöldségek és a rizs sem ugyanannyit szív be. A rizses keveréket előbb is el lehet készíteni, egy napig simán elvan a hűtőben. Ilyenkor is egy kicsit több szójatejet adok hozzá, hogy  másnap is biztosan krémes legyen a végeredmény. A corn flakest és a reszelt rajtot csak sütés előtt szoktam rászórni.

Ha valaki nem vegán, “csak” vega vagy mindenevő, nyugodtan csinálja tejjel és sajttal. A saját adagomra én is rendes sajtot szoktam szórni.  :-)

Hozzávalók:

  • 12 dkg rizskeverék (rizs, vörös rizs és vadrizs keveréke), ha nincs, sima jázminrizs
  • 1 szál angolzeller, kis kockákra vágva
  • 1 kis hagyma, felkockázva
  • 10 dkg főtt gesztenye, kicsit összevágva
  • 10 dkg fodros kel, leszedve a vastag szárról és kicsit összevágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 3 dl szójatej
  • 3 evőkanál sörélesztő pehely

a tetejére:

  • corn flakes
  • reszelt vegán sajt

A rizst megfőzöm a csomagoláson található útmutató szerint.

Egy fazékban felhevítem az olívaolajat és pár perc alatt üvegesre párolom a hagymát és a zellert. Sózom, majd megszórom a liszttel, átkeverem, és folyamatos keverés mellett felöntöm a szójatejjel. Felforralom és pár percig főzöm.

Hozzáadom a fodros kelt, a gesztenyét és a sörélesztő pelyhet. Sózom és addig főzöm, amíg a fodros kel összeesik. Belekeverem a főtt rizst, megkóstolom, és ha szükséges sóval ízesítem. Ha túl sűrű, öntök még bele egy kis szójatejet.

Két egyszemélyes vagy egy kétszemélyes sütőtálba kanalazom, a tetejét megszórom corn flakesszel és sajttal, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. Akkor jó, ha a sajt megolvadt a tetején.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább
  • Meggyes-gesztenyés pohárkrém Nagyon sokáig nem ettem gesztenyepürét, mert rémes íze van. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a sok cukortól és a rumaromától lesz ehetetlen. Mert a sült gesztenyét szerettem (azzal mostanra vesztem össze, a kukac hordák mia… Tovább
  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Téli rakott rizs (vegán) Karácsonykor a már régen közzétett, és nálunk kb. kéthetente előforduló vegán sült rizst “téliesítettem”. Vagy ha úgy jobban tetszik, feltuningoltam néhány extrább alapanyaggal. A sima jázminrizs helyett vadrizses keveréket … Tovább

0 megjegyzés: