2013. január 23., szerda

Meggyes-gesztenyés pohárkrém

Nagyon sokáig nem ettem gesztenyepürét, mert rémes íze van. Aztán egy idő után rájöttem, hogy a sok cukortól és a rumaromától lesz ehetetlen. Mert a sült gesztenyét szerettem (azzal mostanra vesztem össze, a kukac hordák miatt. Úúúúúútálom a kukacokat), és a “klasszikus” gesztenyepürének semmi köze a sült gesztenyéhez.
Úgyhogy ez a gesztenyepüré nem az a gesztenyepüré. Két feltételem van: lehetőleg organikus legyen (aka bio), és a gesztenyén kívül max 20 cukor lehet benne. Nem érdekel se a bio rum aroma (komolyan, láttam ilyet), se a hasonló vackok. Nagylány vagyok, ha azt akarom, hogy valaminek rum íze legyen, rakok bele rumot.

Igazán pontos mennyiségek nincsenek, mert több dolgot csináltam egyszerre, és nem mértem a hozzávalókat. Leginkább ötletadó a bejegyzés. A desszert egyébként nagyon jó, minden rétegnek más a textúrája, és hát mégiscsak meggy-gesztenye-tejszín… Nagyon nem lehet mellélőni.

1. réteg: meggy minimális cukorral összefőzve, amíg levet ereszt és kicsit sűrűsödni kezd (akinek ezt nincs kedve kivárni, sűrítse egy kis kukoricaliszttel). (természetesen lehűlve kerül a pohárba)

2. réteg: 25 dkg natúr (vagy enyhén cukrozott) gesztenyepüré, ha natúr egy kis (nyírfa)cukor, kb. 20 dkg mascarpone, kevés tejszínhab

3. réteg: tejszínhab

4. réteg: összetört habcsók (kell rá valami ropogós)

Az alsó két réteg előbb is összerakható, a felső kettőt tálalás előtt célszerű rárakni.

4 adag lesz belőle, a kb. hozzávalók: a meggy  20 dkg, a tejszínhab 3-4 dl tejszínből, 2-3 habcsók, 25 dkg gesztenyepüré, 20 dkg mascarpone, pár kanál (nyírfa)cukor

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon gusztusos ez az egyszerűen elkészíthető pohárkrém!
Ha nincs idő sütni, gyorsan megvan és finom!