2017. április 8., szombat

Vegán amerikai palacsinta

IMG_20170408_144330_450

Klasszikus szombati “reggeli”: vegán amerikai palacsinta friss bogyós gyümölcsökkel, hogy jól induljon a hétvége és ellásson energiával a késői ebédig. És még roppantul egészséges is.

Teljeskiőrlésű liszttel készül, cukor, tej- és tojásmentes. Tojás helyett chia mag van benne, úgyhogy szuper rostforrás.

Hozzávalók

  • 22 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál chia mag
  • 4 dl rizstej (+ pár evőkanálnyi, ha túl sűrű a tészta)
  • a sütéshez kevés olaj
  • a tálaláshoz gyümölcs és juharszirup

A chia magot összekeverem a rizstejjel és félreteszem 5-10 percre, hogy a magok kicsit megduzzadjanak.

A lisztet összekeverem a sütőporral és a nyírfacukorral. Beleöntöm az olajat és a chia magos rizstejet és összekeverem. Egy két kisebb csomó maradhat benne, nem szabad túl sokat keverni. Ha nagyon sűrű a tészta, keverek még bele egy-két kanálnyi rizstejet.

Egy nagyobb tapadásmentes serpenyőt közepes lángon felmelegítek. Evőkanálnyi tésztát teszek a serpenyőbe, kicsit elsimítom, és addig sütöm, amikor buborékok jelennek meg benne és a teteje megszilárdult. Ekkor megfordítom, és a második oldalát kb. 1 perc alatt készre sütöm. Ha elég nagy a serpenyő, egyszerre 3-4 palacsintát is lehet benne sütni.

A kész palacsintákat rácsra szedem, és friss gyümölccsel és juharsziruppal tálalom.

2-3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gofri IV.–“klasszikus gofri” Felavattuk a Tefal kütyü gofri-sütő betétjét is, már csak a szendvicses van hátra. A gép is jó, a recept is (ami egyébként egy korábbi nők Lapja konyhából van, az egyikben több oldalnyi gofri-recept van, most jött el a kísér… Tovább
  • Karfiolos-sajtos gnocchi A Nők Lapja konyhában találtam a receptet (Dolce Vita-é amúgy), amitől csak annyiban tértem el, hogy brokkoli helyett karfiolt használtam, és szerintem ez két adag csupán, nem négy. Legalábbis hétköznap ebédre, amikor mi csa… Tovább
  • Bab-burger Néha rákattanok különböző ételekre, és rövid időn belül többfélét kipróbálok belőlük. Tudományosabban fogalmazva: „körbejárom a témát”. Most hamburger és palacsinta hetek vannak, csirkés burger már volt, ez most egy vegetári… Tovább
  • Almás répasaláta Könnyű téli saláta, vacsorára vagy hús stb. mellé. Én nem fűszereztem, sóval és borssal sem, mert az almát, a répát és a főtt tojást is magában, só nélkül eszem, tehát a keverékükhöz sem kell (és nem is kellett….). Hozzáva… Tovább
  • Gofri V.–“fitness gofri” Próbálkozom megbarátkozni a teljeskiőrlésű liszttel, de nem megy, persze tök egészséges meg csupa rost, meg lassan emeli a vércukorszintet, de nevezzük nevén a gyereket, egyszerűen szar rossz íze van. Mondjuk szerintem nem i… Tovább

0 megjegyzés: