2009. szeptember 9., szerda

Padlizsánkrém – vinete

vinete1

Hogy egészen pontos legyek: erdélyi padlizsánkrém. Az anyámtól tanult változat meglehetősen minimalista, de kár lenne fokhagymával, vagy ennél több hagymával elrontani a padlizsán zseniális füstös ízét. Ez is olyan, mint a kürtőskalács, lehet sütőben is sütni, de nem érdemes. Az egésznek a lényege a tűzön (nem szénen, tűzön, lángok között) sütött padlizsán. Azon kívül, hogy a padlizsán húsa sokkal világosabb marad, értelmet nyer tőle a padlizsánkrém körüli felhajtás. Érdemes nagy adagot sütni belőle, és összetörve, ízesítés nélküli állapotban lefagyasztani pár adagot. Az általam kedvelt majonézes változat a téli/magyar ízlés szerint készülő, a helyiek a nyáron készített padlizsánkrémbe nem tesznek majonézt, csak pár kanál olajat (napraforgót, nem olívát).

Hozzávalók:

  • 3 nagy padlizsán
  • 2 evőkanál reszelt hagyma (a lé nélkül, amit reszelés közben enged)
  • 4-5 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál ecet vagy citromlé

Rakok egy jó nagy tüzet, és a tűzben, többször megforgatva megsütöm a padlizsánokat. Akkor jó, ha a héjuk már kicsit szenes, és a belsejük puha. Miután kihűlt kiszedem a padlizsánok belsejét, és egy fa lapáttal összetöröm. Szerintem ehhez nem érdemes elővenni az aprítót, mert elég puha és pépes lesz a sütéstől a padlizsánok belseje. A levet, amit hűlés közben enged, leöntöm róla, mert túl híg lenne tőle a krém. Végül belekeverem a hagymát, a majonézt, az ecetet, megsózom, és egy éjszakára hűtőbe teszem. Ha a hagyma nem csípős, lehet akár azonnal fogyasztani, de ha csíp, érdemes megvárni, amíg elmúlik a csípőssége, hogy ne nyomja el a padlizsán ízét.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Grillezett, sajttal töltött gomba Le kell adnom pár jópár 10 kilót, úgyhogy kicsit eluralkodnak mostanában a valami grillezett/sült salátával jellegű főételek, és megpróbálok olyan süteményeket sütni, amiket nem szeretek, hogy ne azon múljon a dolog, hogy … Tovább
  • Avokádós falatkák Vacsorára, társasjátékozáshoz, TV-zéshez, vagy előételnek. Garantáltan gyorsabban elfogy, mint amennyi ideig az elkészítése tart. Lehet az avokádóhoz apróra vágott chilit is keverni, vagy a kenyér megkenéséhez fűszeres ola… Tovább
  • Párolt lilakáposzta Általában hanyagolom a káposztás ételeket, sosem tudok mit kezdeni a káposzta „másik felével”, elég kicsit pedig nem árulnak. Most is elajándékoztam a maradékot. Két főre nem jó káposztát készíteni. A köret persze nagyon f… Tovább
  • Mézes sárgarépakrémleves Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili papr… Tovább
  • Sajtos labdacsok Nagyon hasonló a sajtos rolóhoz, de az elkészítéséhez nincs szükség speciális eszközre (köröket akár kicsi pohárral is lehet szaggatni), és ezeket a sajtos labdacsokat egyszerre el lehet tüntetni, ami esetleg számíthat egy… Tovább

0 megjegyzés: