2010. július 23., péntek

Rizottóval töltött cukkini

Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetjük mellé. (Ráadásul ott a szokásos problémám, a kismillió edény és munkafolyamat). Változtatni kellett hát a dolgokon, és új irányba terelni a műfajt.

Hús, rizs sajt, zöldség – miben vannak ezek együtt, hát a rizottóban, és direkt sokat csinálok a töltelékből (hiszen a kivájt daraboktól eleve megtelne a cukkini-csónak, hígítani kell és a fölösleget elfogyasztani), egy részét megesszük rögtön, vacsorára rizottóként, a maradékkal megtöltöm a mélyedéseket, sütöm kicsit, és készen van a másnapi ebéd. Nos az elgondolás tökéletesen működött.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini (nem mértem mekkora volt)
  • 1 hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • reszelt sajt
  • zöldségalaplé
  • 1 pohár bor
  • fél doboz kukoricakonzerv
  • só, bors

A cukkinit hosszában és keresztben is félbevágom, és karalábévájóval “csónakot” csinálok belőle. A kivájt darabokat késsel félbe-harmadba vágom, a hagymát és a szalonnát felkockázom. A hagymát és a szalonnát egy fazékba/serpenyőbe teszem, és pár percig rendszeresen megkavarva sütöm. Hozzáadom a rizst, átforgatom, felöntöm a borral, majd belekeverem a cukkini darabokat, és folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom hozzá a forró zöldség-alaplevet. Miután a rizs kellően puha, lehúzom a tűzhelyről, ha szükséges, sózom, borsozom, belekeverem a lecsöpögtetett kukoricát, némi reszelt sajtot (egy kevés maradjon a tetejére), és lefedve pár percig állni hagyom. Megtöltöm a rizottóval a kivájt cukkinikat, szórok a tetejükre egy kis reszelt sajtot, és forró (200 fok, légkeverés) addig sütöm, amíg a sajt megpirul. a maradék rizottót frissen megeszem.

2 + 2 fős adag (2 adag rizottó és 2 adag töltött cukkini)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sütőtökös rizottóEz a többiek kedvenc rizottója. Én a sárgarépás-zelleres verziót is szeretem, nem döntöttem el, hogy melyiket jobban. Talán mindig azt, amelyik éppen van. A húsos szalonna - sütőtök nagyon jó párosítás, leves, tészta, rizottó… Tovább
  • ZellertortaFogyókúrés ebéd/vacsora ez is, mert 300 kcal alatt avn egy adag. Egyszer csináltam eddig, akkor arra jutottam, hogy jobb szeretem ha a zeller puhább. Ezért annyit változtatnék rajta, hogy felkarikázva tenném bele a zellerszár… Tovább
  • Currys, kókusztejes csirkeAz új év, új élet, alacsonyabb koleszterinszint jegyében jöjjön a következő recept. Szeretem az újhagyma-kókusztej-csirke-citrom(lime) párosítást. Egzotikus és friss, és a nehéz ünnepi ételek után jól esnek a gyomorkímélő fog… Tovább
  • Narancsos pulykaA diéta és az egészséges étkezés jegyében jöjjön a következő recept. Egy adag energiatartalma 354 kcal (1481 kJ), zsírtartalma 0,55 dkg.Hozzávalók:45 dkg csíkokra vágott pulykamellfilé35 dkg főtt barna rizs23 dkg brokkoli3 dl… Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hmmmm.... de guszta! :) És az a kis kikandikáló szalonna darabka... vittem a receptet! :))
Szép az új blogruhád! :)

Bori írta...

;-) Üdv a rózsaszín bloghátteresek körében!!! :-D Szép!

Lilla írta...

:-) köszi lányok