2010. augusztus 17., kedd

… and we’re back…

első körben arról, hogy mit ettünk (meg mit nem ettünk).

  • sült krumpli – utcán papírtölcsérből. a nagy adag még kettőnknek is nagyon-nagyon bőséges volt, majonézzel, ketchuppel, curryszósszal vagy hasábburgonya-szósszal (erre nagyon büszkék, mint remek “találmány”-ra). Pár helyen nálunk is van belga krumplis, gondolom erősen hasonlók lehetnek. Ja és a ketchup zelleres.
  • amúgy majonézfüggők, mindig mindenbe és mégsem kövérek.
  • török pizza – 2,5-3 euro, jó nagy adag, és semmi köze a nálunk kapható csónak alakú darált húsos fél napig száradó fajtához. A helyiek persze ezt is rengeteg majonézzel eszik. Az első holland látogatásom óta nagy bánatom, hogy ez nincs nálunk.
  • kagyló – ezt kihagytuk, amúgy kb. most kezdődött a szezonja, fehérborban főzik meg, és hasábburgonyával és majonézzel eszik (mi mással ugye)
  • kajálda kajálda hátán, amik sajnos lényegesen drágábbak mint nálunk – ugyanakkor a boltban az alapanyagok nem kerülnek annyival többe.
  • ásványvíz helyett csapvíz, nehéz buborékos vizet találni a boltban, nekem marhára hiányzott már a hét végére a CO2, a hollandok csapvizet isznak (amikor nem sört).
  • ebédre szendvics, késsel-villával. Este esznek főtt ételt (vagy elmennek valahová, mindig minden hely tele volt este), ezért délben szendvicseznek. De ami vicces benne, hogy étteremben, késsel-villával.
  • vla (aka custard aka puding) – krémes puding, 1 literes tejesdobozban, többféle ízben (az a legjobb, amikor egy dobozon belül van többféle íz). Levi szerint ez egy csoda, és igazán lehetne nálunk is.
  • erwtensoep – sűrű zöldborsóleves, télen van a szezonja, ha találok hozzá egy receptet, lehet, hogy kipróbálom.
  • stroopwafel – két ostyalap közt enyhén fahéjas karamell, a legjobb ha forró tea vagy kávé tetejére teszi az ember, amitől egy kicsit megpuhul. Sokkal jobb lenne, ha nem lenne benne fahéj. Piacokon sütik frissen is.
  • bitterballen – egy állítólag húsos ragu (igazából trutyi) golyóvá formálva és kirántva. Rengeteg mustárt adnak mellé, elvileg abba kellene tunkolni, sörhöz kísérő. Én ezen nagyon meglepődtem, hogy milyen folyékony a belseje, nálunk a rántott dolgok szilárdak, ez pedig hígabb volt, mint a rántott sajt.
  • kroket – hasonló, csak van belőle gombás, rákos, stb., és nem kerek hanem hosszúkás.

image

  • a fenti kép az egyik legviccesebb holland “intézmény” a rántott izé-automata. Az alap a febo nevű lánc (“de lekkerste” – hihi a legfinomabb), de van pár koppintása is. 1-2 euróért lehet belőle venni hamburgert, kroketet, rántott sajtot. Egész éjjel sorban állnak a ketrecek előtt.

image

  • hagelslag – tortadara vajas kenyérre szórva, reggelire. Ezt kihagytuk, nagyrészt a gyerekek eszik, de nem csak…
  • hering – nyersen, ecetes uborkával és hagymával. Roppant gusztustalanul hangzik, én kizárt, hogy megkóstoljam, Levi meg már evett nyers heringet és rémesnek találta. Utcán bódéban is árulják.
  • van még rengeteg indonéz meg hasonló étel és kifőzde, a kínai negyedben állítólag hagyományos kínai ételeket is lehet találni, nem csak Európához igazítottakat.
  • többféle fánk és almatorta/pite is van, almatortát majd sütök, valahogy egyik sem volt igazán szimpatikus – vagy csak nagyon rondán szedtek mindegyikből, de kicsit összevisszának tűnt mindenhol.
  • a teához mindenhol adtak egy kekszet, vagy pici stroopwafelt, és bár volt, ahol nagyon meglepődtek azon, hogy 2 sört és egy teát kértünk, csak előkerült egy doboz sokféle teával (és volt mindenhol earl grey, juhu).

5 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Jó kis körkép:-)

Bori írta...

Csak én érzem úgy, hogy nem nyűgözött le annyira a holland konyha? :-) Nem lennél egyedül vele, mondjuk. A csokireszelékes pirítósban nekem is volt részem, heringet nem kóstoltam, mert még lázadó tini voltam, ma már kipróbálnám. Én sajtos almatortát kaptam anno a vendéglátóimtól, az elég különleges volt. De egyébként ez a majonéz túltengés elég rosszul hangzik...

Lilla írta...

a török pizzát a szomszéd asztalnál a helyiek úgy ették h minden falatra nyomtak majonézt....
van hollandiában sok jó dolog, de ezek a nemzeti kaják mondjuk nem tartoznak bele. sajtot ettem csak, más tejterméket nem, el tudom képzelni h jók a joghurtok is. de az h amúgy a szinvonal erősen hasonlít a mienkre - rántsunk ki mindent és nyomjunk rá majonézt, inkább vicces, mint jó.
de hoztam kókuszkrémet (tök olcsó nálunk még nem láttam), mogyoróvajat és kék m&m-set, ami sokkal jobb mint a sárga vagy a barna zacsis, nem tudom miért nincsen nálunk.

Felhőlány írta...

Egy kicsit bizarr, hogy miket esznek össze... Az az automata elképesztő... Biztosan csak szokás kérdése gépből enni ilyen dolgokat...
A stroopwafel-t viszont imádom! Már nálunk is lehet kapni! :))
Lesz még további élménybeszámoló? :)

Lilla írta...

ha feltöltöttem a képeket akkor szerintem lesz. meg ha lesz rá időm, most kicsit elborít az esküvő-cucc