2010. augusztus 17., kedd

… and we’re back…

első körben arról, hogy mit ettünk (meg mit nem ettünk).

  • sült krumpli – utcán papírtölcsérből. a nagy adag még kettőnknek is nagyon-nagyon bőséges volt, majonézzel, ketchuppel, curryszósszal vagy hasábburgonya-szósszal (erre nagyon büszkék, mint remek “találmány”-ra). Pár helyen nálunk is van belga krumplis, gondolom erősen hasonlók lehetnek. Ja és a ketchup zelleres.
  • amúgy majonézfüggők, mindig mindenbe és mégsem kövérek.
  • török pizza – 2,5-3 euro, jó nagy adag, és semmi köze a nálunk kapható csónak alakú darált húsos fél napig száradó fajtához. A helyiek persze ezt is rengeteg majonézzel eszik. Az első holland látogatásom óta nagy bánatom, hogy ez nincs nálunk.
  • kagyló – ezt kihagytuk, amúgy kb. most kezdődött a szezonja, fehérborban főzik meg, és hasábburgonyával és majonézzel eszik (mi mással ugye)
  • kajálda kajálda hátán, amik sajnos lényegesen drágábbak mint nálunk – ugyanakkor a boltban az alapanyagok nem kerülnek annyival többe.
  • ásványvíz helyett csapvíz, nehéz buborékos vizet találni a boltban, nekem marhára hiányzott már a hét végére a CO2, a hollandok csapvizet isznak (amikor nem sört).
  • ebédre szendvics, késsel-villával. Este esznek főtt ételt (vagy elmennek valahová, mindig minden hely tele volt este), ezért délben szendvicseznek. De ami vicces benne, hogy étteremben, késsel-villával.
  • vla (aka custard aka puding) – krémes puding, 1 literes tejesdobozban, többféle ízben (az a legjobb, amikor egy dobozon belül van többféle íz). Levi szerint ez egy csoda, és igazán lehetne nálunk is.
  • erwtensoep – sűrű zöldborsóleves, télen van a szezonja, ha találok hozzá egy receptet, lehet, hogy kipróbálom.
  • stroopwafel – két ostyalap közt enyhén fahéjas karamell, a legjobb ha forró tea vagy kávé tetejére teszi az ember, amitől egy kicsit megpuhul. Sokkal jobb lenne, ha nem lenne benne fahéj. Piacokon sütik frissen is.
  • bitterballen – egy állítólag húsos ragu (igazából trutyi) golyóvá formálva és kirántva. Rengeteg mustárt adnak mellé, elvileg abba kellene tunkolni, sörhöz kísérő. Én ezen nagyon meglepődtem, hogy milyen folyékony a belseje, nálunk a rántott dolgok szilárdak, ez pedig hígabb volt, mint a rántott sajt.
  • kroket – hasonló, csak van belőle gombás, rákos, stb., és nem kerek hanem hosszúkás.

image

  • a fenti kép az egyik legviccesebb holland “intézmény” a rántott izé-automata. Az alap a febo nevű lánc (“de lekkerste” – hihi a legfinomabb), de van pár koppintása is. 1-2 euróért lehet belőle venni hamburgert, kroketet, rántott sajtot. Egész éjjel sorban állnak a ketrecek előtt.

image

  • hagelslag – tortadara vajas kenyérre szórva, reggelire. Ezt kihagytuk, nagyrészt a gyerekek eszik, de nem csak…
  • hering – nyersen, ecetes uborkával és hagymával. Roppant gusztustalanul hangzik, én kizárt, hogy megkóstoljam, Levi meg már evett nyers heringet és rémesnek találta. Utcán bódéban is árulják.
  • van még rengeteg indonéz meg hasonló étel és kifőzde, a kínai negyedben állítólag hagyományos kínai ételeket is lehet találni, nem csak Európához igazítottakat.
  • többféle fánk és almatorta/pite is van, almatortát majd sütök, valahogy egyik sem volt igazán szimpatikus – vagy csak nagyon rondán szedtek mindegyikből, de kicsit összevisszának tűnt mindenhol.
  • a teához mindenhol adtak egy kekszet, vagy pici stroopwafelt, és bár volt, ahol nagyon meglepődtek azon, hogy 2 sört és egy teát kértünk, csak előkerült egy doboz sokféle teával (és volt mindenhol earl grey, juhu).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kifőztük Karácsony Erősen limitált a hozzáférésem mától a saját gépemhez, ezért bemásolom az akció honlapjáról a részleteket. Aki megteheti, adakozzon (a befolyt összegből rászorulók kapnak élelmiszercsomagot), limit nincs, netbankkal otthon… Tovább
  • Post it helyett - sertésAzt hiszem kijelenthetem/jobb ha beletörődök, hogy nem szeretem a sertéshúst. Csak néha elfelejtem. Szóval ez egy felszólítás magamnak:Ne vegyél nyers sertéshúst, kivéve egy évben 1-2x oldalast. disznó-ízű és –szagú, amit utá… Tovább
  • Ez + az az esküvőről II. rész Na végre összeszedtem magam, és megírom ezt a posztot. Nagyon nem szeretek “szerepelni”, ez meg kicsit azért olyan, ezért a nagy halogatás. Itt már írtam elöljáróban pár dolgot, ezt egészíteném ki a tapasztalatokkal. A he… Tovább
  • Post it helyett - élesztőFeljegyzés magamnak, mert különben úgyis elfelejtem: 60 dkg liszthez 2 dkg élesztő. Ezzel a mennyiséggel nem ég a gyomrom a kelt tésztától (csak ha forrón tömöm magamba, de aki mohó, magára vessen).… Tovább
  • A Wittner Pictures bemutatja: Pórés-almás lepény Én az a fajta vagyok, aki alapvetően szeret iskolába járni, pláne, ha ilyen vicces feladatokat adnak. Az mondjuk még kicsit gázos, hogy ma kell hozzá utólag kreálnom egy forgatókönyvet, mert öcsémmel az általam rajzolt stor… Tovább

5 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Jó kis körkép:-)

Bori írta...

Csak én érzem úgy, hogy nem nyűgözött le annyira a holland konyha? :-) Nem lennél egyedül vele, mondjuk. A csokireszelékes pirítósban nekem is volt részem, heringet nem kóstoltam, mert még lázadó tini voltam, ma már kipróbálnám. Én sajtos almatortát kaptam anno a vendéglátóimtól, az elég különleges volt. De egyébként ez a majonéz túltengés elég rosszul hangzik...

Lilla írta...

a török pizzát a szomszéd asztalnál a helyiek úgy ették h minden falatra nyomtak majonézt....
van hollandiában sok jó dolog, de ezek a nemzeti kaják mondjuk nem tartoznak bele. sajtot ettem csak, más tejterméket nem, el tudom képzelni h jók a joghurtok is. de az h amúgy a szinvonal erősen hasonlít a mienkre - rántsunk ki mindent és nyomjunk rá majonézt, inkább vicces, mint jó.
de hoztam kókuszkrémet (tök olcsó nálunk még nem láttam), mogyoróvajat és kék m&m-set, ami sokkal jobb mint a sárga vagy a barna zacsis, nem tudom miért nincsen nálunk.

Felhőlány írta...

Egy kicsit bizarr, hogy miket esznek össze... Az az automata elképesztő... Biztosan csak szokás kérdése gépből enni ilyen dolgokat...
A stroopwafel-t viszont imádom! Már nálunk is lehet kapni! :))
Lesz még további élménybeszámoló? :)

Lilla írta...

ha feltöltöttem a képeket akkor szerintem lesz. meg ha lesz rá időm, most kicsit elborít az esküvő-cucc