2010. augusztus 20., péntek

Borsósaláta sonkával

Jöjjön egy pár héttel ezelőtti recept, mivel a mai konyhai ténykedésemmel nemigazán tudok dicsekedni. A levest leszámítva, ami már szerepelt a blogon, eddig kész katasztrófa a mai nap. Eddig még nem volt olyan, hogy egy muffin ne sikerüljön… Ma azt hiszem minden negatív rekordot megdöntöttem. Végül azért “megoldottam” a tetejére szánt krémből többet csináltam, és a tésztamorzsákkal és némi csokilikőrrel lett belőle triffle. Na de azért akkoris… Az pedig hab a tortán, hogy másfél kiló liszt repült a kukába, mert kukacok mozogtak benne.

Tud valaki valami tippet, hogy ne legyenek kukacok? Lehet hogy beették magukat a szekrényvázba, vagy mi… Kicsit elegem van abból, hogy egy ideje minden liszt kukacos lesz, ami kb. 2 hetet áll a konyhaszekrényben.

Szóval akkor borsósaláta:

Hozzávalók:

  • 25 dkg borsó
  • 1 mozzarella golyó
  • 4 szelet sonka
  • citromlé, pár csepp olívaolaj
  • menta, petrezselyem

A borsót megpárolom, majd leszűröm és összekeverem a darabokra tépkedett mozzarellával, kevés citromlével és olíva olajjal, és az apróra vágott zöldfűszerekkel. A sonkát ropogósra sütöm, a borsót elosztom két tányérra, és a tetejére teszem a sonkaszeleteket.

2 fős adag. 1 adag kb. 350 kcal és 20 g szénhidrát.

4 megjegyzés:

Hugi írta...

Szia Lilla!
Nagyon jó kis ételt tettél fel.
Párom elég nagy étkű, szerinted párolt húshoz köretnek is megfelelő?
Én megeszem magában ezt is, de ő nem hiszem :)))

A kukacokkal kapcsolatban nagy ötleteim nincsenek, nem lehet, hogy molylepke ette be magát és esetleg annak a lárvája lehet? (ha nem így van, bocsi, absz. nem értek ehhez)...
Próbálj meg levendulát betenni a szekrényekbe, vagy nylon zacsiban tartani a dolgokat.


Üdv, Hugi

Lilla írta...

én sem értek hozzá az a baj, de lehet simán hogy lisztmoly vagy mi. a levendulát kipróbálom szerintem, és már tervbe vettük a további aromazáró doboz-adag beszerzését....
ez elég kis adag így magában, előétel vagy duplázni is lehet akár, a kalória meg a szénhidrát tartalom még úgysem lesz vészesen sok. és akkor kb. annyi mint egy borsófőzelék feltéttel (én legalábbis 45 dkg borsóból csinálom kettőnknek a főzeléket) (ez után az adag után mi még ettünk egy kis kelt tésztát)
amúgy köretnek is jó lehet egy grillezett hús mellé, én akkor a sonkát sütés után összetörném kisebb darabokra és belekeverném. a szalonnás/sonkás borsó végülis elég klasszikus páros.

Felhőlány írta...

Ezt a borsós finomságot vinném, persze nem csak a sonka miatt... :) Bár mostanában kétségkívül nagyon rácuppantam...
Liszt ügyben sajnos okosat én sem tudok mondani, és az aromazáró doboz sem fog segíteni a dolgon, mivel ezek az élőlények nem feltétlenül otthon vannak, hanem inkább a csomagolásban visszük haza... így ezen nem segít sajnos, ha a boltból hazaérve rögtön a tuti kis dobozba öntjük át a zsákmányt... :( Nálam minden fellelhető molyirtó alkalmatosság megfordult, végeredmény = nulla, lisztet csak a minimális mennyiséget veszek, minden más dolog (mandula, dió, darált mogyoró, mák, búzadara, stb..) a hűtőben laknak... Már nem nagyon férek el, így viszont nem ér meglepetés sütéskor, és mára már nem csak a vaj marad "húsmentes"...
Ha Neked bármi más megoldás bejön, szólj kérlek! :)

Névtelen írta...

Szia Lilla ! Én a lisztet nagy méretű, csavaros tetejű befőttes üvegben tárolom, akárcsak a rizst, és a búzadarát. Eddig még nem találkoztam zsizsikkel.
Üdv: Hajadonna :-)