2010. augusztus 29., vasárnap

Mokka muffin

Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vannak. Ez a recept s kis csokoládés szakácskönyvemből van, ami furcsa, mert nincs benne csokoládé, csak 2 kanál kakaópor, és a szakácskönyv olyan receptekkel van tele, amikhez 20-40 dkg különböző fajta csoki kell.

Akinek furcsa, hogy tejföl-alapú krémet kenjen a tetejére, tegyen rá tejszínhabot, eredetileg úgyis az az ajánlás hozzá. A tészta nagyon finom, még teljes kiőrlésű lisztből is csodálatosan magas és könnyű lett.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 evőkanál instant kávé
  • 6 evőkanál vaj
  • 23 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű volt)
  • 1 evőkanál méz
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál kakaó

A tetejére:

  • 1 nagy tejföl, kb. 16-20 órán át konyharuhában kicsöpögetve
  • sűrített tej
  • cukor (én 2 tk. barnacukrot használtam)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • dekorcukor

Az instant kávét, a cukrot, a mézet, a vajat és a vizet egy fazékba teszem, felforralom, és kis lángon 5 percig főzöm, majd félreteszem hűlni. Miután lehűlt, beleszitálom a lisztet és a kakaóport, és alaposan összekeverem. A tejben feloldom a szódabikarbónát, és a tojással együtt a tésztába keverem. Egy muffin tepsit kibélelek papírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és a tésztát elosztom a mélyedésekbe. Kb. 20-25 perc alatt megsütöm, majd félreteszem hűlni, és összekeverem a krémet. Cukrozatlan sűrített tejet szoktam venni, ezért cukor is kellett a krémbe, ha édes a tej, nem biztos, hogy van szükség extra cukorra. Két teáskanál cukrot, kevés sűrített tejet, és a vanília-kivonatot keverek a kicsöpögtetett tejfölbe, majd apránként annyi sűrített tejet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a krém. A krémet a muffinok tetejére púpozom, és megszórom dekorcukorral/kakaóval/tortadarával.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gofri II. - sajtos gofri Gofri-tesztelés, második rész: a múltkori ropogós édes után most egy sós változat következett. Aki szereti a lángost, szerintem ezt is szeretni fogja: rengeteg tejfölt és reszelt sajtot lehet a tetejére pakolni. A tészta n… Tovább
  • Kókuszos-csokis muffin Lehet, hogy a közeljövőben meg fognak kicsit szaporodni a muffin receptek, mert az esti iskola vacsoraidőben van, és kell valamit ennem előtte, vagy vinni a szünetre, erre eddig a muffin tűnik a legjobb választásnak, mert … Tovább
  • Gombával töltött palacsinta Gombára és palacsintára vágytam, triviálisnak tűnt, hogy a hortobágyi húsos palacsintát fogom megtekerni, és hús helyett gombával készítem el. Hozzávalók: a palacsintához: 1 tojás 15 dkg liszt 3 dl tej 1 dl… Tovább
  • Rakott karfiol Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett pár… Tovább
  • Rizskoch Gondolom mindenkinél családi klasszikus, és a gyerekek nagy kedvence. Én egy kis időre megfeledkeztem róla, akár a piskóta csokiöntettel nevű kreációról, de az “ember” nagy örömére előszedtem az agyam hátsó részéből. Hogy … Tovább

0 megjegyzés: