2010. augusztus 29., vasárnap

Mokka muffin

Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vannak. Ez a recept s kis csokoládés szakácskönyvemből van, ami furcsa, mert nincs benne csokoládé, csak 2 kanál kakaópor, és a szakácskönyv olyan receptekkel van tele, amikhez 20-40 dkg különböző fajta csoki kell.

Akinek furcsa, hogy tejföl-alapú krémet kenjen a tetejére, tegyen rá tejszínhabot, eredetileg úgyis az az ajánlás hozzá. A tészta nagyon finom, még teljes kiőrlésű lisztből is csodálatosan magas és könnyű lett.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 evőkanál instant kávé
  • 6 evőkanál vaj
  • 23 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű volt)
  • 1 evőkanál méz
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál kakaó

A tetejére:

  • 1 nagy tejföl, kb. 16-20 órán át konyharuhában kicsöpögetve
  • sűrített tej
  • cukor (én 2 tk. barnacukrot használtam)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • dekorcukor

Az instant kávét, a cukrot, a mézet, a vajat és a vizet egy fazékba teszem, felforralom, és kis lángon 5 percig főzöm, majd félreteszem hűlni. Miután lehűlt, beleszitálom a lisztet és a kakaóport, és alaposan összekeverem. A tejben feloldom a szódabikarbónát, és a tojással együtt a tésztába keverem. Egy muffin tepsit kibélelek papírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és a tésztát elosztom a mélyedésekbe. Kb. 20-25 perc alatt megsütöm, majd félreteszem hűlni, és összekeverem a krémet. Cukrozatlan sűrített tejet szoktam venni, ezért cukor is kellett a krémbe, ha édes a tej, nem biztos, hogy van szükség extra cukorra. Két teáskanál cukrot, kevés sűrített tejet, és a vanília-kivonatot keverek a kicsöpögtetett tejfölbe, majd apránként annyi sűrített tejet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a krém. A krémet a muffinok tetejére púpozom, és megszórom dekorcukorral/kakaóval/tortadarával.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Apple crumble latte– fűszeres almás tejeskávé Én nem vagyok se a fahéj nagy barátja, se az ízesített kávéké, de Levi mindkettőért odavan, úgyhogy múlt héten az egyik Starbucks felé kanyarodtunk, és vettünk neki egy “apple crumbe latte”-t. (Zárójeles megjegyzés: jelek s… Tovább
  • Fűszeres-sütőtökös szirup kávéhoz Hmmmmmm, szóval ismét egy amerikai blogon (blogokon végül is, mert nem az első receptnél döntöttem a kipróbálás mellett, hanem a sokadiknál) futottam bele egy újabb “must have”-dologba. Persze ez is olyan, amit úgysem kóstol… Tovább
  • Pohárkrém uzsonnára Volt (még van is) ugye egy elrontott kuglófom, meg egy doboz mascarponém, meg ezek az üvegek, amik közül a második lekvárt csak azért vettem meg, hogy ilyen szuper üvegben tudjunk desszertet vinni a munkahelyre (amúgy a benn… Tovább
  • Kávés-csokoládés jégkrém Bár a jelenlegi időjárás nem indokolja a jégkrém evést, úgy döntöttem, hogy egye fene (max iszom utána egy forró teát), előveszek egy adagot, és lefotózom, hogy felkerüljön a blogra, mielőtt elfelejtem az arányokat… Hozzáv… Tovább
  • Kávébrownie Azt hiszem egy kicsit túlsütöttem, mert igen erős nyers-tojás fóbiám van, és a szakácskönyv kicsit hosszú sütési időt adott meg. Aki belül kicsit nyersen szereti, az süsse kevesebb ideig, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. Elé… Tovább

0 megjegyzés: