2009. március 20., péntek

Sárgarépafőzelék


Úgy szeretem csak a főzelékeket, ha 1) nincsen bennük pirospaprika 2) minimális szósz van csak a zöldségdarabok között. A zöldség jó, a rántás nem jó. A lisztet és a tejet nem mértem, képtelen vagyok patikamérleggel dolgozni, ha ilyen rutin-receptet készítek. Irányadónak a képet tudom ajánlani, annyi tej és annyi liszt, hogy olyan legyen, mint a képen. Nem tudom, más is szokott-e tenni a sárgarépa-főzelékbe petrezselymet, szerintem nagyon sokat dob rajta.


hozzávalók:

  • 55 dkg sárgarépa
  • tej
  • liszt
  • só, cukor
  • petrezselyem
  • 1 evőkanál olaj

A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem. Az olajat felhevítem, átforgatom rajta a répát, kevés vizet öntök alá, és fedő alatt megpárolom. Megszórom egy púpos evőkanál liszttel, átkeverem, és tejet öntök hozzá. Sóval, cukorral ízesítem, és felforralom. Végül apróra vágott petrezselymet keverek bele.

2 fős adag. Eredetielg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos káposzta Szerintem igazi őszi főzelék (és menza-kaja) a paradicsomos káposzta. Nem hiszem, hogy túl sokat lehet trükközni az elkészítésével, az egyetlen, amiben némi mozgástér van, a paradicsom: házi, bolti 100%-os dobozos, olasz d… Tovább
  • Borsófőzelék liszt nélkül Egy ideje kíváncsi voltam, milyen a főzelék, ha nem hagyományos módon, rántással vagy habarással készül, hanem saját anyagú sűrítéssel. Biztos van ennek valamilyen neve, aki tudja, írja meg. A lényege, hogy a szokásosnál k… Tovább
  • KrumplifőzelékVáltoztatás nélkül, "ahogyan anyámtól tanultam".Hozzávalók:1 kg krumpli2 evőkanál olaj1 fej vöröshagyma3 babérlevélsó, bors2 evőkanál liszttejtejfölecetA zöldségeket megtisztítom, a hagymát lereszelem és a krumplit kb 4 mm-es… Tovább
  • Lencsefőzelék A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán ke… Tovább
  • Kukoricás babfőzelék Ha nincs időm semmi komolyat főzni, akkor szokott előkerülni ez a kukoricás babfőzelék, mert hagyma, sűrített paradicsom, bab- és kukoricakonzerv mindig van itthon. Tíz percen belül elkészül, és mégiscsak igazi étel, nem p… Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök, hogy rajtunk kivűl más is szereti a répa főzeléket. Nagyon gusztusos a tied is, és nyilván finom is, de ha van időd nézd meg az enyémet is, hátha további ötleteket is merítesz. Mindig teszek bele gyömbért is, meg fokhagymát is. Nagyon finom, télen rendszeresen főzzük.
Éva