2011. február 19., szombat

Padlizsánkrém II.

Mivel az anyám padlizsánkrémjét nem tudom előállítani a másodikon, ki kellett fejlesztenem egy másikat, aminél nem a füst a fő ízesítő. Mert szerintem magában a padlizsánnak nem sok íze van, viszont a kertben füstösre grillezve… nyammmm… szóval kert hiányában sült fokhagymásat szoktam csinálni. Sütés nélkül kizárt nálam a fokhagyma, nagyon sok Rennie kell a közömbösítéséhez. :-)

Azért B-tervnek elég jó ez is.

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • pár csepp ecet

A padlizsánokat hosszában félbevágom, és vágott oldalukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (így nem fognak sütés közben felrobbanni). Héjastul mellédobom a fokhagymákat, és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütöm, majd félreteszem hűlni. Miután kihűlt kikaparom a padlizsán húsát, és a markommal vagy egy szűrővel kinyomok belőle egy csomó nedvességet. Elképesztően kevés lesz a végeredmény, de szükség van erre a lépésre, hogy normális állaga és íze legyen. Mixerrel, vagy a hagyományos módszerrel, falapáttal ütögetve pépesítem (szerintem van valami megnyugtató a fa lapátos ütögetésben, ezért én személy szerint arra szavazok). A fokhagymagerezdeket megpucolom, és fokhagymanyomón átnyomva a padlizsánhoz adom. Belekeverem a majonézt, és kevés sóval és ecettel ízesítem.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Epres-nutellás panini Folytatódik a születésnapi eper-dömping. Az epres keksz és gofri után itt a nutellás-epres panini. Elég erős indítása a napnak, ezután kétszer meg kell gondolni a további menüt, hogy ne az legyen belőle, hogy “jó-jó, de hát… Tovább
  • Sült alma (‘apple fritter’) Kicsit rám jött mostanában a ‘junk-food’-evés, meg kókadozott is itthon két alma, a két dolog kombinálása meg erre vezetett… Mentségemre szóljon, hogy ez nagyrészt a vacsorát jelentette, nem egy három fogásos ebéd után tünt… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hog… Tovább
  • Mogyoróvajas csirkepástétom Életemben másodszor megsütöttem egy egész csirkét, amit nyilvánvalóan nem ettünk meg ketten egy ültő helyünkben – nem is ez volt a cél. Sok recept ír maradék sült csirkét, meg bolti grillcsirkét, ezek nálam elég felejtősek,… Tovább

1 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Szerintem is jó a padlizsánkrém ilyen "benti" körülmények között elkészítve is. És tetszik a fotó is, szívesen beleharapnék :)