2011. február 6., vasárnap

Lime-os kocka

Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kevés átváltással, és a hozzászólók is nagyon lelkesedtek, hogy de finom, meg egyszerre megeszem az egészet és hasonlók.

Egyetlen hibája van, nekem kicsit édes, amin jelen esetben nem olyan egyszerű segíteni, mert nem a tésztájával van “probléma”, aminél egyszerűen kevesebb cukrot tesz bele az ember, hanem a krémmel. amiben viszont hozzáadott cukor nincsen, csak rengeteg cukrozott sűrített tej. Nem mélyedtem el a sűrített tejek világában, hogy van-e állagra hasonló, de nem olyan édes, mint a sima tubusos változat. Én első körben azt fogom megpróbálni, hogy a sűrített tej felét lecserélem kókusztejre. A lime-hoz amúgy is megy a kókusz.

Amúgy hatalmas ‘úá’, én földimogyorót raktam a tésztába az volt itthon, és a krém állaga tökéletes, nem folyik, de nem is túl kemény.

Hozzávalók:

  • 11 dkg keksz (nálam zabfalatok, az eredeti graham kekszet írt)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1/4 csésze* cukor (lehet kevesebb)
  • 2/3 csésze megtisztított mogyoró/mandula/pisztácia
  • 4,1 dl sűrített tej (majdnem 3 db 170-os tubus)
  • 1/2 csésze friss lime lé (nekem fele lime fele citrom volt, mert nem volt itthon elég lime)
  • 2 tojássárgája

*1 csésze 2,5 dl, a kenyérsütőgéphez adott mérőpoháron nagyon jó cup-os mérce van.

A kekszet és a mogyorót aprítógéppel ledarálom, majd összekeverem a cukorral és a megolvasztott vajjal. Egy kb. 21x21 cm-es tepsit kivajazok, és levágok egy olyan széles csíkot mint a tepsi, a hossza pedig legyen elég ahhoz, hogy kétoldalt túllógjon pár centit (sütés után ezzel lehet majd kiemelni a tepsiből). A papírt a tepsibe simítom, majd belenyomkodom a kekszes tésztát (legyen kb. 2-2,5 cm magas pereme). Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 10 percig sütöm, majd fél órára félreteszem hűlni. A sűrített tejet összekeverem a lime-lével és a tojássárgájákkal, a tésztára öntöm és 15 percig sütöm. Minimum 1 órán át hagyom hűlni, majd a papírnál fogva kiemelem a tepsiből, és 16 szeletre vágom.

16 kis (de tömény) szelet lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Burgonyafánk Nem olyan régen bevillant, hogy ez az egyik gyermekkori ízem. Ha nagyobb mennyiségű krumplipüré maradt, ez készült belőle vacsorára. Nagyon gyorsan sül, ezért nem is szív magába sok olajat, ketchupbe tunkolva átmenet a vac… Tovább
  • Rizskoch Gondolom mindenkinél családi klasszikus, és a gyerekek nagy kedvence. Én egy kis időre megfeledkeztem róla, akár a piskóta csokiöntettel nevű kreációról, de az “ember” nagy örömére előszedtem az agyam hátsó részéből. Hogy … Tovább
  • Leveles tésztában sült camembert Nincs rá jobb szó: kalóriabomba – zsíros leveles tészta és 45% zsírtartalmú sajt egy kis lekvárral megfejelve. Tökéletes. Gyorsan elkészül, előre összeállítható, és könnyen lehet vele dicséreteket bezsebelni. Lehet áfonyal… Tovább
  • Briós Ízre szerintem tökéletes lett, a látványon még lenne mit finomítani, nem lett szép fényes a teteje, de ezen nagyon könnyű segíteni: egész tojással kell megkenni, nem csak tojásfehérjével, ahogy én tettem. Frissen-melegen a… Tovább
  • Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak… Tovább

2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Kedves Lilla! Nagyon jól néz ki a sütid.
Pár hete én már a sűrített tejet magam készítem, macerásabb, viszont szabályozható az édessége.

Lilla írta...

és hogy csinálod a sűrített tejet?