2011. február 28., hétfő

Brokkolis tészta

Holnap estig szalmaözvegy vagyok, mert alapból kizárt, hogy síelni menjek, de most, hogy a testem kb. 60%át csalánkiütés borítja végképp semmi kedvem kimenni a hidegbe. Ráadásul olyan ruhában, amiben nem lehet vakarózni. No way. Két napig az is rosszul esett, ha farmert kellett húzni, ráadásul minden lépés fájt, most már kezd normalizálódni a helyzet, de még mindig ipari mennyiségű krémre van szükségem.

Szóval azt eszek, amit csak akarok. Azaz szinte kötelező jelleggel brokkolit. Meg kaprot. Bár kaprot inkább ehetek máskor is, kevésbé erős szagú, de a brokkoli nagyon nagy “ellenség”, úgyhogy csak ilyenkor szoktam főzni magamnak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli (tisztítás után nekem 40 dkg volt)
  • 8-10 dkg hagyma (tisztítás után)
  • 12 dkg tészta
  • 7 dkg kolozsvári szalonna
  • szerecsendió, bors, bazsalikom
  • kb. 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál reszelt parmezán
  • reszelt sajt a tálaláshoz
  • ha szükséges, 1 teáskanál olaj

Egy nagy fazékban vizet melegítek, és megfőzöm benne a rózsáira szedett brokkolit és a tésztát. A hagymát és a szalonnát felkockázom, és pár percig sütöm (ha szükséges öntök alá egy kis olajat). Hozzáöntöm a tejszínt, és pár kanálnyit a tészta főzővizéből, borssal, szerecsendióval, parmezánnal és bazsalikommal ízesítem (só szerintem nem kell bele). Pár percig forralom, majd összekeverem a leszűrt brokkolis tésztával, és sajttal megszórva tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szalonnás gomba-nyársak Idén az időjárásnak köszönhetően még csak egyszer jött össze  egy „rendes” kerti grillezés (kürtős kalács pedig még nem is volt – botrány), néha be kell érni a lakás adta lehetőségekkel. Általában némi félelemmel vágo… Tovább
  • Cukkini-brie gratin Nagyon régen kinéztem a GoodFood-on ezt a receptet, hiszen, amiben ennyi nagy kedvenc (rizs, szalonna, cukkini és brie – mást nem is nagyon tartalmaz) van, az csak jó lehet. Jó is lett :-) Amit valószínűleg legközelebb kih… Tovább
  • Újfokhagymás rizottó Az alap Gordoné, azt turbóztam némi szalonnával, mert nem előételnek készítettem. Rengeteg fokhagymát raktam bele, mégsem lehetett érezni a végeredményen a fokhagyma ízét, ami engem kicsit zavart, mert elvárom, hogy ha egy… Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • Spárgás quiche Még mindig spárga és még mindig quiche lázban égek. Némi szalonna (tudom, tudom koleszterin, de olyan jó egy kis húsos szalonna egy csomó dologba) hozzáadásával összepárosítottam a kettőt. Az eredmény igazán nagyszerű let… Tovább

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Együtt főzöd a tésztát a brokkolival?
Sziszi.

Lilla írta...

aha. fusilivel főztem a fagyos brokkolit és kb. 9 perc alatt megfőtt a brokkoli a tészta mellett.

GasztroRéka írta...

Ezt én is elkészítem! Szuper ötleteid vannak.
Nagyon szeretem a brokkolit, és a brokkolis tésztát is.
Szalonnával még nem próbáltam.
Én is együtt szoktam főzni.:)