2011. február 14., hétfő

Lime-os (citromos) kocka – továbbfejlesztve


Egy kicsit rákattantunk erre a süteményre, egy hét alatt 3x csináltam meg, a második két alkalommal már így, csökkentett cukortartalommal (és allergénnel).
Az eredetivel két probléma volt, nekünk túl édes, rengeteg cukor van a közel 3 tubus sűrített tejben, és Levinek előjött az olajos mag allergiája a tészta mogyoró-tartalma miatt (a kókuszt sem bírja nagy mennyiségben, de ennyi kókusztej még belefér).
Hozzávalók:
  • 20 dkg keksz (nálam zabfalatok, az eredeti graham kekszet írt)
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 kis doboz kókusztej (175 ml)
  • sűrített tej (kicsit kevesebb, mint 2 db 170 g-os tubus)
  • 1/2 csésze friss lime lé (nekem fele lime fele citrom volt, mert nem volt itthon elég lime)
  • 2 tojássárgája
*1 csésze 2,5 dl, a kenyérsütőgéphez adott mérőpoháron nagyon jó cup-os mérce van.
A kekszet aprítógéppel ledarálom, majd összekeverem a megolvasztott vajjal. Egy kb. 21x21 cm-es tepsit kivajazok, és levágok egy olyan széles csíkot mint a tepsi, a hossza pedig legyen elég ahhoz, hogy kétoldalt túllógjon pár centit (sütés után ezzel lehet majd kiemelni a tepsiből). A papírt a tepsibe simítom, majd belenyomkodom a kekszes tésztát (legyen kb. 2-2,5 cm magas pereme). Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 10 percig sütöm, majd fél órára félreteszem hűlni. Annyi sűrített tejet mérek ki, hogy a kókusztejjel együtt 4,1 dl legyen, majd összekeverem a lime-lével és a tojássárgájákkal, a tésztára öntöm és 20-25 percig sütöm. Minimum 1 órán át hagyom hűlni, majd a papírnál fogva kiemelem a tepsiből, és 16 szeletre vágom.
16 kis szelet lesz belőle

Kapcsolódó bejegyzések

  • FasírtKép most nincsen, nem is akartam ezt posztolni, de inkább legyen meg a recept, mert ritkán sütök fasírtot, és most is 2x kellett anyámat felhívnom, hogy akkor mi merre mennyi (mondjuk a mennyiségeket rosszul adta meg, nem két… Tovább
  • Tejfölös metélőhagymás muffin Onnan indult az egész, hogy kókadozott némi snidling az erkélyen, és maradt egy kis feta és olajbogyó. azt elég hamar eldöntöttem, hogy a fetát összekeverem némi tejföllel és apróra vágott olajbogyóval, már csak valami “al… Tovább
  • Kókuszos almatorta Egy nagyon régi rama receptfüzetből van, és ez az egyetlen almás sütemény, amit szeretek, pedig nyersen (ha fel van szépen vágva cikkekre) nincsen semmi bajom az almával, de a főtt-sült szottyadt barna puha almával ki lehe… Tovább
  • Taco káposztasalátával és csirkével/hallal Ez is hétvégi meccsnézős kaja, azt hiszem ez az utolsó a fényképezőgépemről. A döntőre még ki kell találni valamit (meg lehet hogy az elődöntőkre is, ha már stílusosak akarunk, lenni és ennyire szeretünk enni még mindennek… Tovább
  • Csokoládékrémes muffin Szerintem az étcsokoládé-tejföl páros nagyon jó, kókusszal turbózva raktam már palacsintába is, nagyon tetszik az étcsokoládé a tejföl enyhe savanykásságával kiegészítve. Kicsit „gombhoz a kabát” volt ez a sütemény, mert f… Tovább

0 megjegyzés: