2011. december 26., hétfő

Miket sütöttem karácsonykor…

… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül a felette lévő lámpa alól, így nem igazán van elég fény sehol sem. Úgyhogy fotóriport helyett inkább szöveges beszámoló jön.

Gesztenyés bonbon (laktózmentes)

Egy kis gesztenyepürét (nem natúrt, úgyhogy volt már benne rumaroma és cukor is), áttörtem, és kevés  (laktózmentes)tejszín hozzáadásával krémesítettem. A bonbonformát két rétegben kikentem étcsokoládéval, aztán belekanalaztam a tölteléket, és végül lezártam egy kis csokoládéval.

karamelles-mascarponés bonbon

Egy kevés mascarponéba karamellt kevertem, és azzal töltöttem meg az étcsokoládé burkolatú bonbonokat.

aszalt barackos-rumos bonbon (laktózmentes)

Pár szem aszalt barackot nagyon apróra vágtam, meglocsoltam egy kevés rummal és állni hagytam. 1-2 kanálnyi olvasztott csokoládét (laktózmentes) tejszínnel, majd tejjel hígítottam (hogy ne legyen nagyon híg, csak kellően krémes), és belekevertem a lecsöpögtetett barackot. Ez is étcsokoládé burkolatot kapott.

Málnás trifle

Azért az angolok tudnak egyet-s-mást. A trifle nagyon király dolog. Bár még némi tökéletesítésre szorul a receptem. Először sütöttem egy adag piskótatekercset. Kettévágtam, az egyik felét megkentem anyám-féle ribizli-málna lekvárral, rányomtam a másik felét, és kisebb kockákra vágtam (nem kellett az egész, csak kb a 3/4-e), a lekváros “szendvicseket” egy nagy üvegtál aljára raktam. Kb. fél kg mirelit málnát, hagytam felolvadni, öntöttem hozzá némi limoncellot, és a piskótára locsoltam (a levével együtt). Vaníliakrémet főztem (tojássárgája, vaníliarúd, tej, tejszín, cukor, kukoricaliszt), aztán kevertem hozzá majdnem 50 dkg mascarponét (de még így sem volt elég sűrű, ehhh grr), úgyhogy meg kellett támogassam egy zacskó zselatinfix-szel. Erre nem vagyok büszke, de még így is messze volt a kőkeménytől, úgyhogy mindenképp kellett bele, anélkül veszettül folyt volna. Ezt a piskóta-gyümölcs tetejére öntöttem, és egy éjszakára lehűtöttem. Tálalás előtt felvertem habnak 4 dl tejszínt, a tetejére kanalaztam, és csokoládé-forgácsokkal díszítettem. Hát igen, került bele anyag rendesen, de 8 személyes desszert lett belőle.

profiterole (laktózmentes)

4 tojásból (nem kentem meg a tetejüket tojással, az összes a tésztába került), 110 g lisztből, 80 g laktózmentes margarinból és 100 g vízből képviselőfánkot sütöttem, megtöltöttem tejszínhabbal (lm  tejszín, mi más), gúlát raktam belőlük egy tányéron, és lelocsoltam étcsokoládéból és laktózmentes tejszínből készült öntettel.

Készült még mézes puszedli, ezt majd később közzé teszem, húsos táska, gesztenyés thumbprint cookie, és mascarponés-karamelles krémmel töltött keksz.

2 megjegyzés:

zsuzsi írta...

na de mi volt a menusor?

Lilla írta...

majd holnap megírom :-)