2011. április 2., szombat

Dulce de leche – karamell krém

Röviden csak annyit: “ó anyám”. Ez egy fogyókúra-romba-döntő valami. Én nem vagyok az a típus, aki kanállal elnyalogat egy üveg nutellát, és a nagyon édes dolgok (mint ez is), kicsit kaparják a mandulám helyét, de ebből mégis képes lennék nagyobb mennyiséget magában betermelni. Nevetségesen egyszerű, nem is értem, miért tartott ennyi ideig, mire nekiláttam. A végső lökés Gesztenye és Tücsökbogár volt. :-)

Elvileg 3 órán át kell főzni, én az elején nem kapcsoltam elég nagy fokozatra a főzőlapot, ezért tovább tartott, valószínűleg elég lett volna a 3 óra, ha nem 1-2es fokozattal próbálkozom az első néhány órában, hanem rögtön 4-essel indítok (9 fokozatú a főzőlap).

Hozzávalók:

  • 3 tubus cukrozott sűrített tej
  • kb. fél literes üveg (tetővel, vagy csatos üveg, pl az IKEA-ból – ez utóbbi szerintem azért jó, mert üveg a teteje, és jobban látszik, hogy állnak a dolgok)

A sűrített tejet belenyomom az üvegbe, lezárom, beleteszem egy fazékba, vizet öntök az üveg köré – kicsit legyen magasabban a víz teteje, mint az üvegben a sűrített tej vonala) – és fedő alatt, kis lángon* kb. 3 órán át főzöm**.

*kis láng: nekem 4es fokozat kellett a kilencből, ez volt az a szint, amikor táncolt a vízben a befőttesüveg, ennek elég vicces hangja van, de kisebb teljesítménynél nem igazán történt semmi sem.

**én leselkedtem rendesen, hűlés közben a színe nem változott a karamellnek, csak kicsit sűrűbb lett. Ha egyébként nem elég sűrű miután kihűlt, vissza lehet még tenni kicsit.

nem mértem, kb. 4 dl lehetett a kész mennyiség, kicsit lett csak kevesebb a térfogata, mint a sűrített tejé volt.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rizskoch-muffin Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a rece… Tovább
  • Túrós-citromos palacsinta Újabb konyhai “játékom” van, egy Tefal tükörtojás/palacsinta-sütő. 4 mélyedés van a 25 cm-es serpenyőben, szóval nem “hagyományos” palacsintához való, hanem a mindenféle kisebb, pufibb angolszász változatokhoz. Ilyen, ami… Tovább
  • Taquito (Flauta) Illetve “fitness” taquito, mert nem olajban sütöttem őket, hanem sütőben. A taquito (avagy flauta) kisméretű tortillalap csirkés vagy marhahúsos töltelékkel töltve, szorosan feltekerve és olajban megsütve. Rendszerint kettév… Tovább
  • Túrós brownie A csokoládés kis szakácskönyvemből van a recept, minimális változtatással (pekándió helyett kókusz és kevesebb cukor). eléggé hammnyammm… meg egyszerű is. egyetlen hátránya, hogy viszonylag sokáig tart megcsinálni – so… Tovább
  • Zöldséges enchilada & töltött paprika Tegnap nagyon trükkösen főztünk. Egyféle zöldséges-bulgurból kétféle étel készült. A felét kaliforniai paprikába, a másik felét pedig tortillába töltöttük. Azt hiszem bevezetem az állandó repertoárba az enchiladat, és nekiál… Tovább

6 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Ugye, hogy ugye?:-)))
Vissza kell fogni magát az embernek, hogy el ne nyalogassa azonnal.
Ebben az üvegben főzted?
Én sima befőttes üvegben, de azért kicsit paráztam, nehogy elpattanjon, de nem.:-))

Lilla írta...

aha ebben, csak baromi nagy és icipici befőttes üvegeim vannak, meg így nem kellett átrakosgatni meg hasonlók....

Kreatív konyha írta...

Ez a karamell krém már engem is üldöz egy ideje.... annyi helyen láttam már. Szerintem muszáj lesz elkészíteni.... A receptedet elvittem, köszi

Tücsök Bogár írta...

:))) Ennek a krémnek egyszerűen nem lehet ellenállni. És nem is akarok!!!

nemesnagyanna írta...

Ez valami mennyei, ma megcsináltam!!! Kösziiiiiiii :)) És a legjobb, hogy pofon egyszerű is :D

Lilla írta...

:-) és pikk-pakk el lehet kanalazni