2010. február 18., csütörtök

Limoncello

 

limoncello2

Limoncellot készíteni hálás dolog, keveset kell vele foglalkozni, az eddigi tapasztalatok szerint mindenki szereti, és rengeteg süteményreceptet lehet találni hozzá a neten. Nem utolsó sorban, ha ajándéknak készül, nagyon dekoratív egy szép üvegbe töltve. Mindenképp érdemes hozzá bio citromot vásárolni, a vodkánál pedig arra figyelni, hogy lehetőleg ne orosz legyen, hanem skandináv.

Hozzávalók:

  • 1 liter vodka
  • 8 biocitrom
  • pár szem (3-5) szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
  • 1,1 liter víz
  • 50 dkg cukor

A citromokat megmosom, és éles késsel vékonyan meghámozom. Minél kevesebb – lehetőleg semennyi – fehér rész ne kerüljön a bele, mert keserűvé teszi a likőrt. Egy nagy jól záró üvegbe öntöm a vodkát, beledobom a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a félbevágott vaníliarudat. Összerázom, és 3 hétre elteszem a szekrénybe. Közben néha, ha eszembe jut, megrázom kicsit. Miután letelt a három hét, a vízből és a cukorból szirupot főzök, félreteszem hűlni, és a citromos vodkát leszűröm (lehetőleg sűrű szövésű textillel kibélelt szűrőn). A vodkát összekeverem a hideg cukorsziruppal, és kisebb üvegekbe töltöm a kész limoncellot. Jól behűtve kínálom.

kb. 2,2-2,3 liter lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Quinoa saláta Egészséges, gyorsan megvan, jól szállítható, igazi jolly joker hétköznapra. :-)A recept inkább ötletadó, nem mértem a hozzávalókat. Azt hiszem a quinoa 10 deka volt, és 2,5-3 adag lett végül az egész. Mi került bele: quinoa… Tovább
  • Ragacsos-chilis csirke üvegtésztával Hétköznapi villámfőzés – nagy találmány a kifilézett lebőrözött csirkecomb – még főzni sem kell úgy igazán, mert az üvegtésztát elég forró vízbe áztatni, a csirkét pedig csak megkentem a chilis mázzal, és betoltam a sütőbe.E… Tovább
  • Tonhalkrém II. Egy másik, főtt tojásos verzió már szerepelt a blogon, ehhez Martha Stewart nagyszerű könyvét (az american food-ot) csaptam fel. Nem számoltam még meg, hogy hány ételt főztem meg eddig belőle, de eddig 100%-on teljesít. Az é… Tovább
  • Mustáros lencsesaláta Szerintem a legtöbben egyszer esznek egy évben lencsét – újévkor, mert akkor muszáj. Most komolyan felnőtt embereknek miért muszáj bármit is megenniük, ha nem szeretik (pláne ha az otthoni menüről van szó, arra azért mindenk… Tovább
  • Céklás szendvicskrém Már csak ennyi maradt belőle, mire észbe kaptam, hogy le kéne fotózni, mert még nem szerepel a blogon (és ez már a sokadik adag ami elkészült).Az eredeti itt található.Nagyon egyszerű, jól záródó üvegben elvan pár napig a hű… Tovább

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Neked hogy lett ilyen víztiszta?
Az enyém mindig ilyen lesz:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/12/limoncello-masodik-felvonas-es-kesz-is.html

Lilla írta...

én sokkal vékonyabban hámoztama citromokat mint te (a héj nélküli citromjaidból kiindulva, ami a képena háttérben van). próbáltam először krumplipucolóval, de azzal volt rajta fehér cucc. aztán átváltottama hámozókésre, és azzal majdnem teljesen fehér rész nélkül sikerült hámozni. mindent úgy csináltam, ahogy itt írom, szóval max a hámozásra tudok gondolni, mint különbségre.
ami érdekes, hogy van még egy üveggel, mert elszámoltam magam, és abban alul összellt egy kis fehér golyó (nem tudtam muszlinon átszőrni), az lehet a citromrost a fehér részből, amúgy teljesen átlátszó. nem lehet h neked is a fehér izék (bár lenne neve) lebegnek az italban és attól nem ilyen víztiszta?

szepyke írta...

Nem tudom... Lehet. Tény, hogy marad rajta valamennyi, de az nagyon minimális, abból ennyi hogy a fenébe ázna le? És nem lesz alul semmilyen számottevő cucc, és nem lesz víztiszta sem, ha hozzá se érek hónapokig... Nem tudom. Mindegy, csak kérdeztem!:)

Lilla írta...

passz. ez egy csuda :-)