2010. február 18., csütörtök

Limoncello

 

limoncello2

Limoncellot készíteni hálás dolog, keveset kell vele foglalkozni, az eddigi tapasztalatok szerint mindenki szereti, és rengeteg süteményreceptet lehet találni hozzá a neten. Nem utolsó sorban, ha ajándéknak készül, nagyon dekoratív egy szép üvegbe töltve. Mindenképp érdemes hozzá bio citromot vásárolni, a vodkánál pedig arra figyelni, hogy lehetőleg ne orosz legyen, hanem skandináv.

Hozzávalók:

  • 1 liter vodka
  • 8 biocitrom
  • pár szem (3-5) szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd
  • 1,1 liter víz
  • 50 dkg cukor

A citromokat megmosom, és éles késsel vékonyan meghámozom. Minél kevesebb – lehetőleg semennyi – fehér rész ne kerüljön a bele, mert keserűvé teszi a likőrt. Egy nagy jól záró üvegbe öntöm a vodkát, beledobom a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a félbevágott vaníliarudat. Összerázom, és 3 hétre elteszem a szekrénybe. Közben néha, ha eszembe jut, megrázom kicsit. Miután letelt a három hét, a vízből és a cukorból szirupot főzök, félreteszem hűlni, és a citromos vodkát leszűröm (lehetőleg sűrű szövésű textillel kibélelt szűrőn). A vodkát összekeverem a hideg cukorsziruppal, és kisebb üvegekbe töltöm a kész limoncellot. Jól behűtve kínálom.

kb. 2,2-2,3 liter lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Neked hogy lett ilyen víztiszta?
Az enyém mindig ilyen lesz:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/12/limoncello-masodik-felvonas-es-kesz-is.html

Lilla írta...

én sokkal vékonyabban hámoztama citromokat mint te (a héj nélküli citromjaidból kiindulva, ami a képena háttérben van). próbáltam először krumplipucolóval, de azzal volt rajta fehér cucc. aztán átváltottama hámozókésre, és azzal majdnem teljesen fehér rész nélkül sikerült hámozni. mindent úgy csináltam, ahogy itt írom, szóval max a hámozásra tudok gondolni, mint különbségre.
ami érdekes, hogy van még egy üveggel, mert elszámoltam magam, és abban alul összellt egy kis fehér golyó (nem tudtam muszlinon átszőrni), az lehet a citromrost a fehér részből, amúgy teljesen átlátszó. nem lehet h neked is a fehér izék (bár lenne neve) lebegnek az italban és attól nem ilyen víztiszta?

szepyke írta...

Nem tudom... Lehet. Tény, hogy marad rajta valamennyi, de az nagyon minimális, abból ennyi hogy a fenébe ázna le? És nem lesz alul semmilyen számottevő cucc, és nem lesz víztiszta sem, ha hozzá se érek hónapokig... Nem tudom. Mindegy, csak kérdeztem!:)

Lilla írta...

passz. ez egy csuda :-)