2012. május 16., szerda

Meleg spárgasaláta

Legalább két hete kallódott ez a fénykép a gépemen, már-már kezdtem azt hinni, hogy nincs mit posztolnom, és újra aktivizálni kell magam a konyhában, nem csak századszorra is megsütni Nigella amerikai palacsintáját, és mellépakolni egy csomó epret.

Egyszerű spárgás saláta, egyedül arra kell figyelni, hogy nagyjából egyszerre legyen kész minden, hiszen ez egy meleg saláta (és nem melegített).

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga*
  • 2 tojás
  • 4 szelet sonka vagy húsos bacon
  • mogyoró/mandula egy kicsit megpirítva
  • az öntethez: olívaolaj, almaecet, mustár

*az eredeti receptben 50 dkg spárga van a 6 fős adagban (fejenként egy tojás + némi ropogós sonka az adag), ez szerintem mindenképp optimista megközelítés. A képen látható adag az általam megadott mennyiségekkel készült, azaz “25 dkg” spárga van a tányéron. Illetve ami maradt belőle. Mindig úgy tisztítom, hogy ott töröm el, ahol magától eltörik, és ami attól lefelé van, az nem jó, megy a veszteség-listára. Így pedig ennyi marad belőle…

Megtisztítom a spárgát (letöröm az aljukat – ott ahol magától törik el), elkészítem az öntetet: 1 teáskanál mustárt összekeverek 1 evőkanál almaecettel és 2 evőkanál olívaolajjal. A tojásokat 5-7 perc alatt megfőzöm, majd átteszem hideg vízbe. A bacont vagy sonkát megsütöm, és közben 5 perc alatt megfőzöm a spárgát. A spárgát leszűröm, elosztom két tányéron, melléteszek 1-1 félbevágott főtt tojást, rátördelem a ropogósra sütött sonkát, megszórom mogyoróval vagy mandulával, és meglocsolom az öntettel. azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle. forrás: BBC GoodFood

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás spagetti Heveny életmód-váltásban vagyunk, mivel jó esélyünk van idővel kettes típusú cukorbeteggé válni (nekem különösen). Azért nem kell semmiféle vészharangot kongatni, meg túl nagy dolgokra gondolni, hála az eddigi szokásainkna… Tovább
  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább
  • Sonkás palacsinta lepény Gyakran sütök palacsintát, de kicsit unom már a kakaós-lekváros-túrós triumvirátust, ezért többféle töltelékkel és formával próbálkozom. Ez a sajtos-sonkás nagyon egyszerű, csak egy quiche-töltelékre erősen hasonlító tojás… Tovább
  • Saláta grillezett nektarinnal A héten minimalizáltam a konyhában töltött időt, bár egy hosszas rizottókavargatást bevállaltam, nagyrész salátákat és 10 perces kajákat ettünk. Nagyon régen kinéztem ezt a receptet az egyik goodfoodos szakácskönyvemből, … Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás saláta!!

Csibe írta...

Imádom :)