2012. május 16., szerda

Meleg spárgasaláta

Legalább két hete kallódott ez a fénykép a gépemen, már-már kezdtem azt hinni, hogy nincs mit posztolnom, és újra aktivizálni kell magam a konyhában, nem csak századszorra is megsütni Nigella amerikai palacsintáját, és mellépakolni egy csomó epret.

Egyszerű spárgás saláta, egyedül arra kell figyelni, hogy nagyjából egyszerre legyen kész minden, hiszen ez egy meleg saláta (és nem melegített).

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga*
  • 2 tojás
  • 4 szelet sonka vagy húsos bacon
  • mogyoró/mandula egy kicsit megpirítva
  • az öntethez: olívaolaj, almaecet, mustár

*az eredeti receptben 50 dkg spárga van a 6 fős adagban (fejenként egy tojás + némi ropogós sonka az adag), ez szerintem mindenképp optimista megközelítés. A képen látható adag az általam megadott mennyiségekkel készült, azaz “25 dkg” spárga van a tányéron. Illetve ami maradt belőle. Mindig úgy tisztítom, hogy ott töröm el, ahol magától eltörik, és ami attól lefelé van, az nem jó, megy a veszteség-listára. Így pedig ennyi marad belőle…

Megtisztítom a spárgát (letöröm az aljukat – ott ahol magától törik el), elkészítem az öntetet: 1 teáskanál mustárt összekeverek 1 evőkanál almaecettel és 2 evőkanál olívaolajjal. A tojásokat 5-7 perc alatt megfőzöm, majd átteszem hideg vízbe. A bacont vagy sonkát megsütöm, és közben 5 perc alatt megfőzöm a spárgát. A spárgát leszűröm, elosztom két tányéron, melléteszek 1-1 félbevágott főtt tojást, rátördelem a ropogósra sütött sonkát, megszórom mogyoróval vagy mandulával, és meglocsolom az öntettel. azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle. forrás: BBC GoodFood

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás babsaláta Volt még pár deka száraz bab a szekrényben, ami semmi másra nem lett volna elég, a sonka magában nem igazán fogyott, tojás és mozzarella pedig mindig van itthon. Innentől elég egyértelmű volt, hogy mi lesz az ebéd, egy egy… Tovább
  • Kínai kel saláta Egy Nigella receptet alakítottam át kicsit az ízlésemnek és az itthoni alapanyagoknak megfelelően. Ő köménymagot is tesz bele, amit én kihagytam, mert nem igazán szeretek ráharapni az egész köménymagokra, és nem mézzel, ha… Tovább
  • Trikolor saláta Igazán március 15-én lett volna stílusos ez a saláta, de úgy alakultak a dolgok, hogy csak 16-án készítettem el. Nagyon várom már a meleget, és egyre kevésbé kívánom a húst, fagylalton és könnyű zöldséges ételeken akarok m… Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • Sárgarépás reteksaláta Ez a sárgarépa saláta leginkább a savanyúságokra hasonlít a felhasznált ecetmennyiség, és az elkészítési mód miatt, ami – kiindulva a magyarok savanyúság szeretetéből – sokak számára szimpatikus lehet. Aki azonban szelídeb… Tovább

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás saláta!!

Csibe írta...

Imádom :)