2012. május 6., vasárnap

Zabpelyhes-csokoládés szelet

Egy amerikai blogról (innen) van a recept, én mindössze annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú csokoládét használtam. Szeretem a zabpelyhes sütiket, olyankor mindig megnyugtatom magam, hogy ez végül is egészséges. Vagy legalábbis annál biztos egészségesebb, mintha bolti szutykokat tömnék magamba.

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze liszt
  • negyed teáskanál sütőpor
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 1,5 csésze összetört étcsokoládé
  • 1 tojás

Egy kb. 20x20 cm-es sütőtálat kivajazok, majd egy akkora sütőpapírt simítok bele, ami mindenhol túllóg a szélén (a vajtól a helyén marad a papír, és a túllógó széleknek köszönhetően könnyű lesz kivenni a kész süteményt). Háromnegyed csésze lisztet és háromnegyed csésze cukrot összekeverek a zabpehellyel, a szódabikarbónával és a sütőporral. Megolvasztok 12 dkg vajat, és a zabpelyhes keverékhez adom. Összekeverem, 3/4 csészényit félreteszek belőle, és a többit a tepsibe nyomkodom. Előmelegített sütőben, 175 fokon 12 percig sütöm, majd félreteszem egy órára hűlni. A csokoládét megolvasztom a maradék vajjal, majd miután kihűlt, belekeverem a tojást. A maradék lisztet és cukrot összekeverem az instant kávéval, és pár részletben a csokoládéhoz adom. A csokoládés keveréket a tészta tetejére simítom, rászórom a félretett zabpelyhes morzsát, és 175 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm.

20-20cm-es tepsinyi adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges crumble Nyáron többször készítettem meggyes crumble-t, mindig nagy sikere volt, és nagy előnye, hogy nagyon jól elő lehet készíteni. Egy napig nagyszerűen elvan a hűtőben a gyümölcs vagy zöldség a sütőtálban, a morzsa pedig a keve… Tovább
  • Zabpelyhes buci Nem vagyok nagy kenyér fogyasztó, ennek megfelelően ritkán sütök kenyérféléket. Most azonban kivételt tettem, mert nagyon jó zabpelyhes bucit vettem valahol, és mindenképpen készíteni akartam valami hasonlót. Nem lett olya… Tovább
  • Kakukkfüves-sajtos muffin Az ilyen sütemények miatt irigylem az angolok ötórai teáját, lenyűgöznek a könyvek leírásai a forró teáról, a tejszínes süteményekről, az uborkás- és lazacos szendvicsekről és a sütőből frissen kivett muffinokról. Ha valah… Tovább
  • Zabpehely gyümölccsel és joghurttal Tőlem szokatlan módon egy gyors és egészséges recept, mézzel, zabpehellyel, pár szem olajos maggal és gyümölccsel. Ezek közül a gyümölcs az, ami nem a kedvencem, de így még az alma és a körte is lecsúszik. Nulla százalékos… Tovább
  • Lime-os zabpelyhes keksz Nagyon egyszerű, lime-krémmel töltött kekszeket sütöttem. Szerintem fogok még variálni vele, ízesíteni a kekszet és a tölteléket különböző dolgokkal, mert nagy sikere volt. Házilag, tejfölből előállított sajtkrémet használ… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon tetszik! Mennyi volt a csokoládé? 10-20 dkg?

Lilla írta...

nem tudom, talán 15 körül, volt összetört csokoládém, azt mértem a cup-os csészével (amit egyébként a kenyérsütő géphez adtak)