2013. március 9., szombat

Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz

IMG_8607
A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz.
Az összevágott csokoládé mellé földimogyoró is kerülhet bele, én azt kihagytam, nem is volt itthon, és az olajos-mag allergia ennyit még elbír, az már valószínűleg sok lett volna.
Nagyon jól lehet kisméretű fagylaltos-kanállal adagolni (angol nyelvű webáruházakban úgy érdemes rákeresni, hogy cookie scoop).
Hozzávalók:
  • 1,5 csésze zabpehely
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3/4 csésze nádcukor
  • 11 dkg vaj
  • 1/4 csésze mogyoróvaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1-1,5 csésze apróra vágott étcsokoládé (étcsokoládé-lencse)
  • (opcionális: 1 csésze összevágott földimogyoró)
A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverem. A vajat és a mogyoróvajat habosra keverem, majd beledolgozom a cukrot, a tojást és a vanília-kivonatot. A zabpelyhes keveréket több részletben hozzáadom. Végül belekeverem a csokoládét.
Kis golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket – legyen köztük elég hely, mert ki fognak lapulni! Előmelegített sütőben 175 fokon (légkeveréssel), kb. 12* perc alatt megsütöm. Pár percig a tepsiben hagyom, majd rácsra teszem hűlni.
*méretfüggő, nagyobbaknak 15 perc is kellhet.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vanília sodó Mogyorós és diós aranygaluskát sütöttem, amihez vanília sodót kellett főznöm. Nálunk valami miatt kakaós szokott lenni, ez biztos sokak szemében szentségtörés, pedig a kakaó megy a dióhoz, szerintem jobban is, mint a vaníl… Tovább
  • Krémtúrós-csokoládés muffin Cheesecaket sütöttem, és maradt 20 dkg krémtúró, amit nem volt kedvem csak úgy elkanalazni, és kellett is valami, amit vihetek másnap a suliba eszegetni. Ezért a – számomra – legtriviálisabb megoldást választottam: muffint… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Csúsztatott palacsinta Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb… Tovább

2 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Lilla, ez a keksz pont nekem való! Szuper! :-D

Andika írta...

Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet!