2013. március 9., szombat

Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz

IMG_8607
A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz.
Az összevágott csokoládé mellé földimogyoró is kerülhet bele, én azt kihagytam, nem is volt itthon, és az olajos-mag allergia ennyit még elbír, az már valószínűleg sok lett volna.
Nagyon jól lehet kisméretű fagylaltos-kanállal adagolni (angol nyelvű webáruházakban úgy érdemes rákeresni, hogy cookie scoop).
Hozzávalók:
  • 1,5 csésze zabpehely
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3/4 csésze nádcukor
  • 11 dkg vaj
  • 1/4 csésze mogyoróvaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1-1,5 csésze apróra vágott étcsokoládé (étcsokoládé-lencse)
  • (opcionális: 1 csésze összevágott földimogyoró)
A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverem. A vajat és a mogyoróvajat habosra keverem, majd beledolgozom a cukrot, a tojást és a vanília-kivonatot. A zabpelyhes keveréket több részletben hozzáadom. Végül belekeverem a csokoládét.
Kis golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket – legyen köztük elég hely, mert ki fognak lapulni! Előmelegített sütőben 175 fokon (légkeveréssel), kb. 12* perc alatt megsütöm. Pár percig a tepsiben hagyom, majd rácsra teszem hűlni.
*méretfüggő, nagyobbaknak 15 perc is kellhet.

2 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Lilla, ez a keksz pont nekem való! Szuper! :-D

Andika írta...

Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet!