2013. március 9., szombat

Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz

IMG_8607
A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz.
Az összevágott csokoládé mellé földimogyoró is kerülhet bele, én azt kihagytam, nem is volt itthon, és az olajos-mag allergia ennyit még elbír, az már valószínűleg sok lett volna.
Nagyon jól lehet kisméretű fagylaltos-kanállal adagolni (angol nyelvű webáruházakban úgy érdemes rákeresni, hogy cookie scoop).
Hozzávalók:
  • 1,5 csésze zabpehely
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3/4 csésze nádcukor
  • 11 dkg vaj
  • 1/4 csésze mogyoróvaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1-1,5 csésze apróra vágott étcsokoládé (étcsokoládé-lencse)
  • (opcionális: 1 csésze összevágott földimogyoró)
A zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverem. A vajat és a mogyoróvajat habosra keverem, majd beledolgozom a cukrot, a tojást és a vanília-kivonatot. A zabpelyhes keveréket több részletben hozzáadom. Végül belekeverem a csokoládét.
Kis golyókat formázok, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket – legyen köztük elég hely, mert ki fognak lapulni! Előmelegített sütőben 175 fokon (légkeveréssel), kb. 12* perc alatt megsütöm. Pár percig a tepsiben hagyom, majd rácsra teszem hűlni.
*méretfüggő, nagyobbaknak 15 perc is kellhet.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Isler–‘nut free’ Szóval olajos-mag mentes isler. Ami persze nyilvánvalóan csalás, de sikerült igazán hozzám illő társat találni. Még allergia-szempontból is. Nálunk ugyanis MINDENKI asztmás és/vagy allergiás és/vagy ekcémás. Még a kutya is. … Tovább
  • Lime-os kocka Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kev… Tovább
  • Túrógombóc–reloaded Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, á… Tovább
  • Mogyoróvajas-csokoládés keksz Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevés… Tovább

2 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Lilla, ez a keksz pont nekem való! Szuper! :-D

Andika írta...

Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet!