2013. március 21., csütörtök

Norvég vaníliás tekercs

tekercs
Van egy előnye annak, ha az ember beteg és a takaró alatt didereg: ilyet kap uzsonnára. Én legalábbis.
Amikor Levi orra alá dugtam a receptet, először elsápadt, hogy de hát ez biztos bonyolult, meg egy oldal a könyvben meg hasonlók. Aztán kiderült, hogy nem is bonyolult, és simán megcsinálta a foszlós-vajas-vaníliás csigákat, amik dagadtak ki a tepsiből. Pont, mint a könyvben a képen.
Nigella tudja, mitől döglik a légy. Itt nincs semmi fitnesz-vonal. Ez bizony finomliszt vaj és cukor. A triumvirátus. Amilyen gyakran ilyet sütünk, igazán belefér.
Melegen felfaltuk a felét. Úgyhogy igen jó.
Eredetileg fahéjas tekercsről szólt a recept, de azt utálom, úgyhogy lett belőle vaníliás, amit egy kis összevágott étcsokoládéval turbóztunk (egy kis = kb. 10 deka). Nem rossz nem rossz, de nekem kicsit elnyomta a kelt tészta ízét, úgyhogy legközelebb csoki nélkül csináljuk. Kerülhet egyébként bele mazsola, vagy más aszalt gyümölcs, esetleg dió….
Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt*
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag (7 g) porélesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 7 dkg puha vaj
  • 7 dkg cukor (valami sötétebb nádcukor, még jobb a vaníliarúddal ízesített nádcukor)
  • 1 evőkanál vanília-kivonat
  • extrák: apróra vágott csokoládé, mazsola, dió…
  • felvert tojás a tetejére
*lehet, hogy dagasztás közben kell még bele 1-2 kanál liszt
Géppel:
A vajat megolvasztom, és a tészta összes hozzávalóját beleöntöm a kenyérsütő gépbe, és elindítom a megfelelő programot.
Vagy kézzel:
A lisztet, a cukrot és az élesztőt egy nagy tálba teszem, összekeverem. A tejet és a vajat egy kis fazékba teszem, és kis lángon addig melegítem, amíg a vaj elolvad (lehet mikróban is, de én hajlamos vagyok felrobbantani a vajat). Beleütöm a tojást, villával elkeverem, és a lisztes keverékhez öntöm. Összekeverem, és addig dagasztom, amíg sima, rugalmas tésztát kapok (ehhez szükség lehet még egy kis lisztre). Letakarom a tálat, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztem.
A töltelékhez simára keverem a vajat és a cukrot, majd beledolgozom a vanília-kivonatot.
Egy kb. 20x20 (-22x22) cm-es tepsit kivajazok.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrom, a harmadát kinyújtom akkorára, mint a tepsi, és kibélelem vele. A maradék tésztából nagy téglalapot nyújtok, megkenem a töltelékkel (és megszórom az extrákkal, ha vannak). A hosszabbik oldalon kb. 2 cm maradjon üresen, hogy feltekerés után jobban egyben maradjon. A hosszabbik oldallal párhuzamosan feltekerem, hogy az üresen hagyott rész kerüljön kívülre, kicsit összenyomom, és 2 cm-es szeletekre vágom. A csigákat a tepsibe teszem, megkenem a felvert tojással, és meleg helyen újabb 30 percig kelesztem.
Előmelegített, 230 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.

0 megjegyzés: