2013. április 21., vasárnap

Édesburgonya tócsni

IMG_8643

…illetve a könyvben, ahonnan a recept van, latkes. A lényeg ugyanaz, valamilyen földben termő zöldség (burgonya, répa, édesburgonya…) lereszelve, különböző hagymákkal ízesítve + tojás, liszt, és végül olajban megsütve.

Hozzávalók:

  • 1 nagy, vagy 2 kisebb édesburgonya (kb. 25 dkg)
  • 1 tojás (vagy 2 tojásfehérje)
  • pár kanál liszt
  • 3 újhagyma
  • 1 salotta/kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

a tetejére/mellé:

  • görög joghurt és
  • tejföl 1:1 arányú keveréke

Az édesburgonyát meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Egy tálba teszem, hozzáadom a karikára vágott újhagymát, az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát. Kicsit megsózom, összekeverem a tojással, és 3 evőkanál liszttel. Ha nagyon esik szét a massza, szükség lehet még egy kis vízre + lisztre, vagy esetleg egy tojásfehérjére és lisztre.
Egy serpenyőben 1 ujjnyi olajat sütök, és evőkanálnyi kupacokban megsütöm.
A joghurtos öntettel tálalom.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: