2013. május 1., szerda

Spárgasaláta kecskesajttal

IMG_8650

Tél után tavasz nyár: saláták, eper és spárga. Minden mennyiségben.

Most épp az ínyenc magazinból egy remek spárgás saláta formájában. Egyébként meg bárhogy. Na jó, az eper csak nyersen. Van valami rémséges abban, ami a hő/fagyasztás hatására az eperrel lesz. Ami addig ropogós és friss volt, egy punnyadt vacakká válik. Úgyhogy nyersen esszük, turmixba, joghurttal, tortán, palacsintával, vagy salátában. Tegnap például csirke-rukkola-eper balzsamecetes öntettel (és egyeseknek aszalt áfonya) volt az ebéd. És egy kis sárgarépa-krémleves.
Ezt még múlt vasárnap készítettem, hatalmas sikere volt, mindenképpen bekerül a “bármikor ismételhető” kupacba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga (lehet zöld és fehér vegyesen)
  • vegyes salátalevél (ez valamilyen olasz keverék volt, többek között rukkolával és bébispenóttal)
  • 2 lilahagyma
  • 10-15 dkg lágy kecskesajt (morzsolhatóan lágy, nem kenhetően!)
  • dió
  • olívaolaj
  • barnacukor
  • balzsamecet

A spárgát megtisztítom, kb. 3 cm hosszú darabokra vágom, és enyhén cukros (1 teáskanál) vízben 8 perc alatt megfőzöm, majd leszűröm. A lilahagymát apróra vágom, és egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítek. Beleszórok egy csapott evőkanál cukrot, és amikor karamellizálódni kezd, hozzáadom a hagymát. Időnként megkeverve addig párolom, amíg a hagyma puha lesz. Kicsit megsózom, hozzáadok egy evőkanál balzsamecetet, és még addig főzöm, amíg az ecet (és ha van víz, az is), elforr alóla.“Ragacsos” krémes hagyma kell legyen a végeredmény. Az öntethez két evőkanál olívaolajat összekeverek két evőkanál balzsamecettel és egy teáskanál cukorral.
Egy-két maroknyi salátát rakok a tányérokra, arra spárgát teszek, elosztom rajta a lilahagymát, rátördelem a sajtot, meglocsolom az öntettel, és megszórom dióval. Bagett illik hozzá.

2-3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mustáros-juharszirupos salátaöntet Most ez a salátaöntet a favorit nálunk. Kell bele 3 dolog, meg egy tálka és egy kiskanál. És kb. 2 perc. Az üveges meg mondjon le… (amúgy is, de ez egy újabb érv). A sültcsirkés-gofris szendviccsel indult az egész, azóta ped… Tovább
  • Spárga-répa saláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi citromos öntet, nyers sárgarépa és zöld spárga. Tiszta tavasz. :-) Hozzávalók: 2-3 sárgarépa 1 csomag (500 g) zöld spárga 1 lilahagyma menta (vagy petrezselyem) só, bora 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé A… Tovább
  • Tönkölybúza-saláta csicseriborsóval – “Végigfőzni a Meatless-t” Zöldség, gabona, sajt. Szerintem szuper kombó. És ha eltekintünk attól a picike részlettől, hogy a tönkölybúzát előző este be kell áztatni, nagyon gyorsan elkészül.Ezzel egyébként sikerült kicsit mellélőnöm. Szépen eltervezt… Tovább
  • Könnyű káposztasaláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Gyakran csinálok káposztasalátát (coleslaw-t), ez is hasonló, csak a nehezebb majonézes öntet helyett vinaigrette került a káposztára.Kicsit változtattam, az eredeti recept fodros kelt és lilakáposztát ír, nekem fejes káposz… Tovább
  • Téli saláta Nagyon jól néz ki, nagyon menő és nagyon finom – mindenféle őszi-téli menőség egy tányéron. Mostantól nincs kifogás, mindenki egyen több zöldséget, és le az unalmas salátákkal! akkor, nézzük mi került a tányérra bébispenót … Tovább

0 megjegyzés: