2013. augusztus 5., hétfő

Currys cukkinileves


Újabb szakácskönyv-avató recept. Azt leszámítva, hogy nem eszem tengeri dolgokat és disznóhúst, abszolút végigfőzhető könyv az Everyday Food – Great Food Fast (és ez azért elég nagy szó szerintem). 250 gyorsan elkészíthető recept van benne, évszakonkénti bontásban, pár desszert, néhány alaprecept a végén, és minden étel kalória és tápanyag értéke. És persze fotó mindenhez. És Martha azt ígéri, hogy leteszteltek mindent, ha valami 20/25/40 perc a könyv szerint, akkor az el is készül annyi idő alatt. Simán el is hiszem, hogy ez így van. Főztem pár dolgot az utóbbi időben az Everday Food videók alapján, és nekem sikerült tartani az ott bemutatott “szintidőket”.
És ha már Everyday Food és vallomásos jelleg – hisz ez egy ilyen műfaj – a telefonos app-jukat is megvettem (és részemről óriási pluszpont, hogy WP-ra van, Androidra meg nem), nagyon jól elköltött 235 Ft volt :-).
Az elsőként kipróbált recept: hideg (vagy meleg, részemről hideg) currys cukkinileves a nyári fejezetből.
Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál curry
  • kb. 60 dkg cukkini
  • 1 nagy vagy 2 kisebb burgonya
  • a tálaláshoz mandula vagy tortillachips
A hagymát finomra vágom, és közepes lángon 4-5 perc alatt üvegesre párolom az olajon. Közben a cukkinit és a meghámozott burgonyát nagy kockákra vágom. A hagymához adom az áttört fokhagymát és a curryt, időnként megkeverve 1 percig főzöm. Felöntöm 4 csésze vízzel, belekeverem a cukkinit és a burgonyát, sózom, és fedő alatt 10-15 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket. Simára turmixolom, és forrón, vagy jól lehűtve tálalom. Nagyon jól illik hozzá valamilyen ropogós levesbetét – darabolt mandula, vagy összetört tortillachips.
4 adag lesz belőle. Elvileg 164 kcal adagonként

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább
  • Grillezett gombafejek Minimál ebéd vagy vacsora. Illetve most, hogy itt a tavasz és előkerülnek a grillek, lehet a húsok mellett köretnek vagy csipegetnivalónak sütni. Kinti sütéshez érdemes nagyobb gombákat venni, hogy ne potyogjanak le a rács… Tovább
  • Barackos gombóc Igazi klasszikus – amit nagyon-nagyon nem szeretek. Anyámnál mindig van a fagyasztóban felezett magozott sárgabarack, így egész évben bármikor lehet barackos gombócot főzni. A fagyasztó-leolvasztás közeledtével pedig egész… Tovább
  • Cukkínis-sajtos lepény A cukkíni az egyik kedvenc zöldségem. Az eredetét homály fedi, egyes források szerint Közép-Amerikából származik, de Kolumbusz és a követői nem hozták át Európába. Mások szerint valamelyik mediterrán országban keresztezték… Tovább
  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább

0 megjegyzés: