2009. április 23., csütörtök

Töltött karalábé

karalabe1

Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani, hogy több zöldség legyen benne), a többieknek friss ropogós héjú kenyérrel. Igazi tavaszi (és őszi, hála a másodvetésnek) egytálétel.

Hozzávalók:

  • 4 zsenge karalábé
  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 1 tojás
  • petrezselyem
  • 1 dl rizs
  • kevés liszt
  • 1 evőkanál keményítő/liszt

Egy nagyobb fazékban felteszek enyhén sós vizet forrni. A karalábékat megpucolom, levágom az aljukat, és felülről kezdve kivájom őket. A darált húst megsózom, és összekeverem a tojással, az átmosott rizzsel és kb. 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel. A karalábékat megtöltöm a húsos masszával (nem teljesen tele, mert főzés közben meg fog dagadni). A lyukat (azaz a húst) megszórom egy kevés liszttel. Óvatosan beleengedem a forrásban lévő vízbe. A maradék masszából golyókat formálok (4 cm átmérő kb.), meghempergetem őket lisztben, és azok is mehetnek a vízbe. A víz lepje el a golyókat, és karalábékat. Lefedem, és 15 percig főzöm. Ha letelt a 15 perc, mehetnek a kivájt karalábé-darabok, és fedő alatt újabb 15 perc kell. Ha ez is letelt, akkor jön a sűrítés, vagy egy evőkanál keményítővel és kevés vízzel behabarom, vagy egy evőkanál lisztből kevés olajon világos rántást készítek. Szerintem mindegy a módszer, nem a rántás 1 kanál olaján múlik a kockás has és a BMI. Megkóstolom, ha szükséges megsózom, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-húsgolyós penne A Nők Lapja Konyha nyomdokain. Némi változtatással persze. Van nekem jól bevált húsgolyó-receptem. Itt pl. szerepel. Most zsemlemorzsa helyett kakukkfű és zabpehelyliszt (ledarált zabpehely) került bele. A szósz pedig egy eg… Tovább
  • Spenótos-ricottával töltött tészta Nem emlékszem olyan időre, amikor szerettem volna a spenótot (azt tudom, hogy zsenge koromban egy darabig ettem halat, és még zsengébben mazsolát, de ezek nagyon régen voltak). Spenót emlékem azonban nincs. Mondjuk a spenót … Tovább
  • Laskagombás rizottó Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt. Hozzávalók: a rizot… Tovább
  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább

0 megjegyzés: