2013. szeptember 19., csütörtök

Sültpaprika krémleves

A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy próbáljam ki ezt a levest… Jó sok blog összefonódása, mi?
A leves egyébként nagyon jó, biztosan előveszem majd a receptet, ha megint paprika-krízis lesz. :-)

Hozzávalók:

  • 6-7 kápia paprika (vagy kaliforniai)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 6 dl alaplé (zöldség, esetleg csirke)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só, bors
  • 3 evőkanál tejszín
  • a tálaláshoz: paprikakockák, sajt, friss kakukkfű

Forró (200-220 fokos) sütőben, 2-3x megfordítva addig sütöm a paprikát, amíg felhólyagosodik és helyenként feketére sül a héja. Forrón zacskóba teszem, bezárom a zacskó száját, és pár percig hűlni hagyom – a gőzben a héj elválik a hústól, sokkal könnyebb lesz majd meghámozni.
A paprikákat meghámozom, kimagozom,  felszeletelem, átforgatom a felhevített vajon. Hozzáadom az áttört fokhagymát, 1-2 percig együtt sütöm, majd felöntöm az alaplével, beleszórom a kakukkfüvet és 15 percig főzöm.
Összeturmixolom, közben hozzáadom a tejszínt, ha szükséges sózom, borsozom és azonnal tálalom.

nekem ebből 2 adag lett (igaz fedő nélkül főztem, úgyhogy az alaplé egy része elpárolgott).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Paradicsomos csirketekercsek Ez talán az a grillezett hús, amit jobb sütőben elkészíteni, mint grillrácson vagy grillserpenyőben, mert a húst nehéz igazán vékony karikákra vágni, ezért aztán lassabban és nehezebben sül át, ha csak alulról kap hőt (onn… Tovább
  • Francia csirke Elkészítési módban hasonlít a pogácsás csirkéhez, az ízvilága azonban teljesen más, az engem a húslevesre emlékeztet, ez pedig sokkal kifinomultabb, gazdagabb ízvilágú. Hát hiába a francia parasztok tudtak valamit. Hoz… Tovább
  • Cukkiniropogós Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell idő… Tovább
  • Halfilé paradicsommártással Ennél a receptnél azért a lustaság győzött, és darált paradicsom konzervet használtam, de akinek van türelme a paradicsom hámozáshoz – magtalanításhoz - apróra vágáshoz, az készítse friss paradicsomból. Hozzávalók: 6… Tovább

0 megjegyzés: