2013. november 2., szombat

Lekváros-csokoládés kosárka

Egy hét alatt kétszer készült, mert elsőre még hittem a receptnek, hogy ha megszurkálom a tésztát, majd nem fog sütés közben felpúposodni – de felpúposodott. És ez azért volt rossz – azon kívül, hogy nem olyan esztétikus – mert sokkal-sokkal kevesebb hely maradt a tölteléknek (ami pedig nyilvánvalóan rémes!). Úgyhogy hirtelen felindulásból rendeltem pár konyhai cuccot, többek között kerámia pitesúlyt, és a következő hétvégén megcsináltam újra.

Ízre nagyon hasonlít az islerre – omlós tészta, lekvár (nálam ráadásul az isler ribizli-málnával készül, ebben pedig málna volt), csokoládé. Csak itt jobbak az arányok. több a csokoládé, kevesebb a tészta.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 2 csésze liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 18 dkg hideg vaj, kis darabokra vágva
  • 2-3 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

  • málnalekvár
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 16 dkg tejszín

A tészta hozzávalóiból késes robotgéppel vagy kézzel, omlós tésztát gyúrok, kinyújtom, köröket szaggatok belőle. A tészta-köröket két muffintepsi* mélyedéseibe simítom, hogy kosárka-formát kapjak. A tepsiket 30 percre a hűtőbe teszem. Minden mélyedésbe teszek egy kis darab sütőpapírt, és arra pitesúlyt (vagy rizst, esetleg babot), és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Rácsra teszem hűlni.
Miután a kosárkák kihűltek, megtöltöm őket. A tejszínt felforralom, és az összetört csokoládéra öntöm. 2 percig állni hagyom, majd simára keverem. Minden kosárka aljára kenek egy kis málnalekvárt, és “feltöltöm” csokoládékrémmel. Ha van kéznél dekorcukor, szórok rá egy keveset. Kb. 2 óra kell a krém megszilárdulásához (és szerintem másnap még finomabb).

*Nekem ehhez az adaghoz egy normál és egy minimuffin-tepsire volt szükségem, azaz 12 nagyobb és 24 mini sütemény lett belőle.

0 megjegyzés: