2009. szeptember 20., vasárnap

Uborkasaláta

uborkasalata1

Anyám egyik barátnőjétől van a recept, nem szoktam salátát enni a főételhez, savanyúságot, pedig egyenesen soha, ez az uborkasaláta azonban bármikor jöhet. Ebben valószínűleg része van a tetejére kanalazott tejfölnek is, mert a tejföl az egyik kedvenc tejtermékem.

Hozzávalók:

  • 50 dkg uborka (kígyó- vagy fürtös uborka)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál cukor
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 evőkanál ecet (én almaecetet szoktam használni)
  • tejföl a tálaláshoz

Az uborkát meghámozom, és megkóstolom, hogy nem keserű-e, ha keserű, akkor megy a kukába, és elmegyek a boltba újat venni. A kígyóuborkával nem szokott ilyen probléma lenni, ezért én inkább azt szoktam venni. Legyalulom az uborkát, hozzákeverem az áttört fokhagymát, a cukrot és a sót, és fél óráig állni hagyom. Végül hozzákeverem az ecetet, megkóstolom, hogy nem szükséges-e még egy kis só, cukor vagy ecet, tejfölt kanalazok a tetejére és tálalom. Lehet a tejfölre egy kis pirospaprikát is szórni.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Majonézes kukoricasalátaEnnek az országnak a lakói rettentően édesszájúak. És túlsúlyosak. Édes a főzelék, édes a majonéz, édesek a paradicsomos ételek. Sok ételbe kell 1-2 csipet cukor, mint fűszer. De nem egy-két kanálnyi, amitől már édes lesz az … Tovább
  • Húsvéti saláta Ha valaki nem szeretné a tejszínes torma-sonka-kalács hármassal hizlalni magát (én pl.), a húsvéti ízekből mégsem akar kimaradni. Végre itt a tavasz, megjelent a friss retek, újhagyma és társaik, használjuk ki és fogyasszu… Tovább
  • Sonkás-avokádós saláta Tipikusan a semmi extra/bonyolult vonalat képviseli ez a saláta, ennek ellenére mégis nagyon finom. Újabb darabja a súlycsökkentő törekvésemnek (lesz még pár, mert még 9-10 kilótól akarok megszabadulni). Én nem rajongok a … Tovább
  • Diós céklasaláta Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert… Tovább
  • Tökmagos, tojásos krumplisalátaCsak az öntet és a tálalás az én érdemem, de azért álljon itt a recept. Most úgysincs időm többre a konyhában. Hozzávalók:600 g krumplisó, bors5 tojás8 retektökmagopcionális: snidling / újhagyma1 gerezd fokhagyma4 evőkanál ma… Tovább

2 megjegyzés:

Lévai Mariann írta...

Szia Lilla!

Én tárkonyos ecetet használtam és joghurtot. Egy zsömlével tökéletes vacsora volt. Várom továbbra is az ilyen egyszerűségeket!:)

Mariann

Lilla írta...

örülök, hogy tetszett :-) volt korábban répás sajtkrém, az is nagyon egyszerű.