2009. szeptember 3., csütörtök

Zöldborsóleves csirkehússal

borsoleves2

Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond.

Hozzávalók:

  • fél csirkemellfilé
  • 30 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 4 szelet bacon vagy ennek megfelelő mennyiségű húsos szalonna
  • 1 liter víz + 1 darab leveskocka (jobb esetben házi alaplé, de abból is elég szerintem fél liter fél liter vízzel felhígítva)
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg vaj

a tálaláshoz:

  • bagett
  • vaj
  • reszelt sajt
  • petrezselyem

A csirkemellet falatnyi darabokra vágom, a bacont és a hagymát apróra kockázom. A megolvasztott vajon pár percig pirítom a hagymát, a húst, és a szalonnát, majd hozzáadom a borsót, felöntöm a húslevessel, és fedő alatt, kis lángon 2-2,5 órát főzöm. Közben párszor megkavarom, és ellenőrzöm, hogy nem kell-e még egy kis vizet önteni rá (nekem kellett a vége felé). Közben elkészítem a krutonokat, a bagettből karikákat vágok, megkenem vajjal, reszelt sajtot szórok rá, és előmelegített sütőben (vagy grillsütőben, ha van) addig sütöm, amíg mindenhol megpirul, és a sajt ráolvad. Végül belekeverem a levesbe a tejszínt, és krutonokkal a tetején, petrezselyemmel megszórva tálalom. Sózni egyáltalán nem kellett, a leveskockától és a szalonnától elég sós lett.

2 fős adag. Inkább egytálétel, mint leves. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtburger – sajtos makaróni (Cheeseburger mac) Na ez teljesen saját fejlesztés. Miközben a pásztorpite-makarónit ettem, bevillant valami. Darált hús… Hamburger…. Hmmm… sajtburger. Akkor sajtburger mac. Hús. Paradicsom. Jégsaláta. Hagyma. Ecetes uborka. Hamburgerszósz. És… Tovább
  • Serpenyős marhahúsos pite Oké, még csak két receptet próbáltam ki a One pot-ból, de ez után arra jutottunk, hogy már ezért megérte megvenni. Paradicsomos-zöldséges marhahúsos ragu, azon nagyon cheddaros “pogácsa” (biscuit, mint ahogy a múltkor körülj… Tovább
  • Téli saláta Nagyon jól néz ki, nagyon menő és nagyon finom – mindenféle őszi-téli menőség egy tányéron. Mostantól nincs kifogás, mindenki egyen több zöldséget, és le az unalmas salátákkal! akkor, nézzük mi került a tányérra bébispenót … Tovább
  • Aszalt paradicsomos zabkeksz Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem ra… Tovább
  • Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac) Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb? Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy… Tovább

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hű de guszta ez a leves!