2010. július 26., hétfő

Görögdinnye saláta

Goodfoodos recept ez is, még a múlt heti kánikulában készült. A ropogós kenyerekhez kb. 20-25 percre be kellett kapcsolni a sütőt, de azon kívül csak némi szeletelés és összekeverés. A magok kipiszkálgatása a dinnyéből nem a legkedvencebb dolgom, de az kizárt, hogy lenyeljem őket (vakbélműtét lehet a vége meg amúgy is izémizé), így marad a türelemjáték.

Hozzávalók:

  • kb. 10 dkg pácolt feta
  • 1 nagy szelet vagy 2 vékonyabb görögdinnye
  • pár szelet vékonyra vágott lilahagyma
  • 1-2 maréknyi magozott fekete olajbogyó
  • friss bazsalikom/menta/petrezselyem
  • 10-12 dkg kenyérkeverék
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • víz

A kenyérkeverékhez keverem az olajat és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle dagasztani, majd lefedve, meleg helyen kb. 1 órán át kelni hagyom. Négy golyót formázok belőle, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, megkenem a tetejét vízzel, megszórom szezámmaggal, és 200 fokra tekert (légkeveréssel), de még hideg sütőbe teszem. Kb. 20 perc alatt megsütöm, és félreteszem hűlni. A dinnyét apró kockákra vágom, kimagozom, és elosztom két tányérba. A tetejére szórom a fetát, a lilahagymát és az olajbogyót, és kevés olajat csöpögtetek rá a feta alól. Megszórom zöldfűszerrel és a lepénykenyérrel tálalom.

2 fős adag (előételnek 4).

7 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Óh, csak ne lennék ilyen lusta dinnyét magozni... Csodás lett :)

Lilla írta...

hát igen, elég idegölő. nem is vállalkozom rá túl gyakran...

Bori írta...

Nagyon guszta. Egyébként ez vajon tényleg igaz, hogy a dinnyemagtól vakbélgyulladást kap(hat) az ember? Nekem olyan gyanús... bár én mindig szkeptikusan fogadom a dolgokat először :-)

Lilla írta...

pedig igaz:
"Az esetek többségében az appendicitis elindítója a féregnyúlvány vakbélbe szájadzó nyílásának elzáródása. Az elzáródást kiválthatja idegentest, székletrög vagy besűrűsödött nyák. Más, a béltraktus gyulladásával járó megbetegedések folyományaként is begyulladhat a vakbél."
az idegentest lehet almamag dinnyemag ilyenek.
mert a féregnyúlvány (aka appendicitisz aka köznyelvben vakbélgyulladás) olyan mint egy kesztyű ujja, egy kis zsákutca. nem jó ha belemennek dolgok, mert nem biztos hogy ki tudnak jönni.

Bori írta...

Érdekes! Jó tudni ez esetben!

Kata írta...

Én is mindig kiszedem a magot a dinnyéből, ezt tettem néhány órája is; nekem a lepénysütés ideje nagyobb kihívás lett volna.

Lilla írta...

én ebédre ettem úgy kellett mellé a kenyér, amúgy "magában" is finom :-)