2010. július 27., kedd

Rizottó a kertből

Mostanában kicsit nehezen veszem rá magam a fényképezésre. A főzéssel és az írással nincs probléma, de a fényképezés most kicsit nehézkes. Pedig ma a tegnapi nappal ellentétben még fény is lenne hozzá. Úgyhogy most kép nélkül: rizottó mindenféle zöldséggel. A paradicsom és a cukkini anyám kertjéből származik, a sóskát én szedtem az erkélyünkön. Az azért jó a második emeleti kertészkedésben, hogy nincsenek csigák és gyomok is alig.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 közepes cukkini
  • kb. 50 dkg paradicsom
  • 2 maréknyi sóska
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • diónyi vaj
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors
  • zöldség/csirke alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem/julienne-re vágom, a hagymát felaprítom, és a paradicsomot kb. 1x1 cm-es darabokra vágom. Az olívaolajat felhevítem, pár percig párolom benne a hagymát, majd hozzáadom a rizst és a zúzott fokhagymát. Miután a rizsszemek opálossá váltak felöntöm a borral, alaposan összekeverem, és miután a rizs beszívta az összes bort, forró alaplevet adok hozzá, és belekeverem a cukkinit. Folyamatos keverés és alaplé adagolás mellett megfőzöm (nem kell szétfőzni!). Amikor a rizs már majdnem jó, belekeverem a paradicsomot. Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a vajat, a reszelt sajtot és ollóval belevágom a sóskát, ha szükséges sózom, borsozom. Lefedve pár percig állni hagyom, majd tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mini burrito Vagyok olyan konzumidióta, hogy menjek időnként gyorsétterembe. Elég fix, hogy melyik helyen mit eszem. Ez az egyik standard kedvenc. Elég jól sikerült reprodukálni, ráadásul sokkal kevesebb kalória van benne, mert nem ola… Tovább
  • Texasi mézes csirke Újabb recept avokádóval. Nyári grillezésre is kiváló, nem csak a hús lesz ízletesebb a faszénparázson, hanem a nyári paradicsomnak is egészen más íze van, mint a téli utánzatoknak. Hozzávalók: 4 fél csirkemellfilé … Tovább
  • Paradicsomos rizottó Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel. Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 2 dl kerekszem… Tovább
  • Paradicsomos sült oldalas Jöjjön a múltkor megkezdett oldalas-sorozat második része. Most egy szószosabb, paradicsomos változat készült. Biztos lesz ismétlése, mert nagyon jól sikerült. Hozzávalók: 45-50 dkg sertésoldalas 20 dkg darabos ola… Tovább
  • Quesadilla guacamolevalGyorsan elkészíthető vacsora. Először a guacamolet készítem el, mert a tortilla 1-2 perc alatt megpirul, és frissen, forrón az igazi. azt hittem, hogy két tortillalap némi sajttal és guacamoleval egy könnyű kis vacsora. Hát..… Tovább

0 megjegyzés: