2009. április 9., csütörtök

Paradicsomos rizottó

paradicsomosrizotto2

Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel.

Hozzávalók:

  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 dl kerekszemű rizs
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db 400 g-os darabolt olasz paradicsomkonzerv
  • 2 diónyi vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 maréknyi reszelt parmezán
  • bazsalikom
  • só, bors
  • fél liter húsleves
  • fehérbor

A hagymát és a szalonnát felkockázom, a megtisztított sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb fazékban összekeverem a paradicsomkonzervet a húslevessel és elkezdem melegíteni. Egy másik edényben felhevítem az olajat, és hozzáadom a hagymát és a szalonnát. Miután a hagyma üvegesre párolódott és a szalonna megsült, hozzáadom a sárgarépát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc után a rizst. Kevergetve addig pirítom a rizst, amíg opálos lesz, ekkor hozzáöntök egy kis bort (egy „löttyintés”), miután a bor elpárolgott hozzáadok egy merőkanálnyit a forró húsleves-paradicsomlé keverékből, és folyamatos keverés mellett elkezdem a rizst párolni. Miután beszívta az összes levet, jöhet a következő kanálnyi, amíg el nem fogy az összes leves. A vége felé sózom, borsozom, és megkóstolom, hogy áll a dolog. Akkor jó, ha a rizs belseje még roppanós. Miután megfőtt, hozzáadom a vajat és a parmezánt, elkeverem, és fedő alatt 10 percig pihentetem. Tálaláskor frissen aprított bazsalikomot szórok a tetejére.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: