2009. április 9., csütörtök

Paradicsomos rizottó

paradicsomosrizotto2

Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel.

Hozzávalók:

  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 dl kerekszemű rizs
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db 400 g-os darabolt olasz paradicsomkonzerv
  • 2 diónyi vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 maréknyi reszelt parmezán
  • bazsalikom
  • só, bors
  • fél liter húsleves
  • fehérbor

A hagymát és a szalonnát felkockázom, a megtisztított sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb fazékban összekeverem a paradicsomkonzervet a húslevessel és elkezdem melegíteni. Egy másik edényben felhevítem az olajat, és hozzáadom a hagymát és a szalonnát. Miután a hagyma üvegesre párolódott és a szalonna megsült, hozzáadom a sárgarépát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc után a rizst. Kevergetve addig pirítom a rizst, amíg opálos lesz, ekkor hozzáöntök egy kis bort (egy „löttyintés”), miután a bor elpárolgott hozzáadok egy merőkanálnyit a forró húsleves-paradicsomlé keverékből, és folyamatos keverés mellett elkezdem a rizst párolni. Miután beszívta az összes levet, jöhet a következő kanálnyi, amíg el nem fogy az összes leves. A vége felé sózom, borsozom, és megkóstolom, hogy áll a dolog. Akkor jó, ha a rizs belseje még roppanós. Miután megfőtt, hozzáadom a vajat és a parmezánt, elkeverem, és fedő alatt 10 percig pihentetem. Tálaláskor frissen aprított bazsalikomot szórok a tetejére.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pogácsás csirke Igazán egyszerű, de a pogácsa miatt különleges fogás. A pogácsák nem igazán puhák, de ehhez az ételhez ez kifejezetten jó, mert a húsnak elég sok leve van, amit ki lehet vele tunkolni. Kezdők is bátran próbálják ki, mert s… Tovább
  • Cukkiniropogós Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell idő… Tovább
  • Zöldborsós quiche Friss zöldborsó, sajt szalonna… A szalonnát kicsit ellensúlyozandó részben teljeskiőrlésű lisztből készítettem az omlós tésztát. Érdekes plusz ízt adott hozzá, aki szeretné kipróbálni, de nem biztos benne, hogy tetszene-e … Tovább
  • Töltött cukkini A heti cukkini adagunk. Gyorsan megvan, mert nem kell se besamelt, se rizst főzni, csak 3 részből áll: darált húsból, cukkíniből és sajtos tejfölös mártásból. Hozzávalók: 2 közepes cukkini 15 dkg darált sertésco… Tovább
  • Csőben sült cukkini A heti cukkini adagom. Úgy tűnik, hogy nyáron minden héten legalább egyszer cukkini az ebéd. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, levesnek, köretnek, rántva, töltve, rakott egytálételként… ezt most egy nagyon egyszerű … Tovább

0 megjegyzés: