Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel.
Hozzávalók:
- 15 dkg húsos szalonna
- 2 dl kerekszemű rizs
- 2 közepes sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db 400 g-os darabolt olasz paradicsomkonzerv
- 2 diónyi vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 maréknyi reszelt parmezán
- bazsalikom
- só, bors
- fél liter húsleves
- fehérbor
A hagymát és a szalonnát felkockázom, a megtisztított sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb fazékban összekeverem a paradicsomkonzervet a húslevessel és elkezdem melegíteni. Egy másik edényben felhevítem az olajat, és hozzáadom a hagymát és a szalonnát. Miután a hagyma üvegesre párolódott és a szalonna megsült, hozzáadom a sárgarépát és a zúzott fokhagymát, majd pár perc után a rizst. Kevergetve addig pirítom a rizst, amíg opálos lesz, ekkor hozzáöntök egy kis bort (egy „löttyintés”), miután a bor elpárolgott hozzáadok egy merőkanálnyit a forró húsleves-paradicsomlé keverékből, és folyamatos keverés mellett elkezdem a rizst párolni. Miután beszívta az összes levet, jöhet a következő kanálnyi, amíg el nem fogy az összes leves. A vége felé sózom, borsozom, és megkóstolom, hogy áll a dolog. Akkor jó, ha a rizs belseje még roppanós. Miután megfőtt, hozzáadom a vajat és a parmezánt, elkeverem, és fedő alatt 10 percig pihentetem. Tálaláskor frissen aprított bazsalikomot szórok a tetejére.
2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése