2010. december 29., szerda

Ricottás kifli

Este előkészíthető (bár amúgy is gyorsan megvan) reggeli falat, egy kávé/tea és narancslé mellé.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (50 dkg) leveles tészta
  • 15-20 dkg ricotta
  • meggylekvár
  • 1 tojásfehérje

A leveles tésztát vékonyra nyújtom/én olyat szoktam használni, amiben 6 előnyújtott lap van, ezeket még egy kicsit vékonyabbra nyújtottam. A hat lapot az egyik átló mentén kettévágom (“normál” leveles tészta esetén: 6 hosszúkás téglalapra vágom, és azokat elfelezem). A közel egyenlőszárú háromszögek alapjához 1-1 kanál ricottát és lekvárt teszek és feltekerem. A széleket alaposan összenyomom, hogy minél kevesebb lekvár folyjon ki sülés közben, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket. A tojásfehérjét kevés vízzel összekeverem, megkenem vele a kifliket, és előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) megsütöm. Langyosan a legjobb (forrón nagyon éget a lekvár).

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább
  • Lekváros-mandulás csigák Elképesztően minimalista recept – mint a legtöbb, aminek a kiinduló pontja a mirelit leveles tészta – de ez is olyan, hogy nem feltétlenül jut az ember eszébe. Szokás szerint este rám tört a sütemény utáni vágy, és elkezdt… Tovább
  • Zserbó A zserbót azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri az elképesztő karriert befutó Gerbeaud Emil nevét, akinek a macskanyelven és a konyakos meggyen kívül ezt, a róla elnevezett süteményt is köszönhetjük. Els… Tovább
  • Narancskrémes piskótatekercs Alapvetően karácsonyi sütemény, alternatívája a klasszikus, csokoládés fatörzsnek. Szerintem azonban annyi süteményt nem lehet pár nap alatt végigenni, ahány a karácsonyi szakácskönyvekben és újságokban van, néhányat el ke… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább

0 megjegyzés: