2011. október 18., kedd

Mustáros-hagymás csirkecomb

Végre egy Stahl-recept, amire azt tudom mondani (a mogyoróvajas kekszen és a görög citromos csirkén kívül), hogy remekül működik úgy, ahogy a könyvben le van írva.

Azt már a görög csirkénél megtanultam, hogy a serpenyő sütőbe tevése hülyeség. Túl régóta főzök ahhoz, hogy képes legyek azt menedzselni, hogy a serpenyő nyelének megfogásához kesztyűre van szükség. Hiába csücsül a 200 fokos sütőben, elfelejtem, hogy meleg, ez van, a “bal-jobb”-ot sem tudom megjegyezni 27 éve. A múltkor 3 égett ujj és egy hólyagos tenyér tanított meg arra, hogy inkább összemaszatolok még egy edényt, de ebbe a hibába nem esem többször. Serpenyőben elősütöm a dolgokat, aztán tepsiben megsütöm őket (úgyis ki-be kell rakni a dolgokat, a serpenyős esetben meg egy tányér kell pluszban).

Hozzávalók:

  • 4 csirke felsőcomb
  • 2 kisebb hagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • apróra vágott petrezselyem

A combokat egy serpenyőben oldalanként pár perc alatt megpirítom (szerintem nem kell alá zsiradék, a felsőcombokból rengeteg kisül). Az elősütött húst egy kis tepsibe teszem, és a sütőt előmelegítem 200 fokra. A serpenyőből kiöntöm a zsírt, beleöntöm az olajat, és a csíkokra vágott hagymát kis lángon karamellizálom (kb. 10 perc). Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a bort és a mustárt, kicsit megsózom, összekeverem, és a hús mellé öntöm. A tepsit szorosan lefedem alufóliával és 30 percre beteszem a sütőbe. Ezután leveszem a fóliát, és még 10 percre visszateszem. Megszórom petrezselyemmel, és sütőtökös krumplipürével tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pogácsás csirke Igazán egyszerű, de a pogácsa miatt különleges fogás. A pogácsák nem igazán puhák, de ehhez az ételhez ez kifejezetten jó, mert a húsnak elég sok leve van, amit ki lehet vele tunkolni. Kezdők is bátran próbálják ki, mert s… Tovább
  • Sült csirkecomb bulgurral Minimális energia-befektetés (mind a tűzhely, mind az én részemről), és maximális elismerés a végeredményt eszegetve. Most, hogy felfedeztem magamnak a bulgurt, jönni fog még pár recept ezzel a nagyszerű alapanyaggal. Most… Tovább
  • Francia csirke Elkészítési módban hasonlít a pogácsás csirkéhez, az ízvilága azonban teljesen más, az engem a húslevesre emlékeztet, ez pedig sokkal kifinomultabb, gazdagabb ízvilágú. Hát hiába a francia parasztok tudtak valamit. Hoz… Tovább
  • Csirkés újhagymás pite Könnyű nyári egytálétel, nem igényel hosszas, izzasztó konyhai tevékenykedést. A tűzhely mellett keveset kell vele állni, a sütőben meg elvan magában. A réteslappal készülő ételek általában csak frissen jók, ez azonban – m… Tovább
  • Csirkés rétes Ideális vendégváró, mert előre el lehet készíteni, akár készre sütve, és langyosan tálalva, akár úgy, hogy a hűtőben várakoznak a kész tekercsek, és a megfelelő pillanatban 25 perc alatt megsütjük őket. A fűszerezés abszol… Tovább

1 megjegyzés: