2009. december 16., szerda

Sütőtökös burgonyapüré

krumplip1

Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszerezni, fokhagymával, gyömbérrel, kevés fahéjjal.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • kb. 40 dkg sütőtök
  • 2-3 diónyi vaj
  • tej
  • szerecsendió

A sütőtököt 2-3 cikkre vágom, és előmelegített sütőben 220 fokon megsütöm. A burgonyát meghámozom, cikkekre vágom, és annyi vízben, ami éppen ellepi, puhára főzöm. Közben a sütőtököt kikanalazom a héjából, és a vaj felén átforgatom. A burgonyát leszűröm, összetöröm, elkeverem a vaj másik felével, sóval, szerecsendióval fűszerezem, és összekeverem a tökkel. Végül annyi tejet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kávés minitorták A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő kö… Tovább
  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább
  • Gluténmentes csokis muffin Kaptam karácsonyra egy jópofa kis könyvet, amiben sok rajzolt ábrával illusztrálva egy csomó érdekességet írnak a csokoládéról (A csokoládé kis könyve), és a végén van benne néhány recept. Van itthon egy csomó kukoricaliszt,… Tovább
  • Diós rudak Komolyan már én érzem rosszul magam, amikor eszembe jut/leírom, hogy “megint egy Stahl Judit recept ami nem a legjobban működik úgy, ahogy a könyvben le van írva”. És ez tényleg nem az én nyomorékságom rosszindulatom. Úgy g… Tovább
  • Post it helyett–gyümölcsrizs Leginkább csak azért, hogy tudjam legközelebb az arányokat. Meg így hátha gyakrabban eszembe jut. Hozzávalók: 15 dkg kerekszemű rizs víz + tej cukor (pár teáskanálnyi) 2 dl tejszín… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

nyammm :)

sedith írta...

Ejha, egyet főztünk!:D Még a fűszerezése is ugyanaz! Csak én még nem tettem fel a blogra, pedig vasárnap volt ebédhez! És töltött hústekercsek voltak köretként mellette. :)