Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a fűtést is kénytelen leszek előbb-utóbb bekapcsolni).
Hozzávalók:
- 25 dkg darált marhahús
- reszelt sajt
- 1 lencse konzerv
- 2-3 szál szárzeller
- 2 marék mirelit kukorica*
- 2 dl alaplé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 kisebb vagy 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fél sütőtök megsütve**
- pár kanál tejföl, tejszín, joghurt (én mindháromból raktam, a joghurt opcionális)
- só, bors, szerecsendió
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
*ez eredetileg répa lett volna, de azt elfelejtettem venni
**a sütőtököt nem mértem, annyi puha sült tököt kanalaztam egy keverőtálba, ami szemre elég volt ahhoz, hogy a sütőtálban kb. 2 cm vastagon befedje a húsos ragut.
Az olajat felhevítem egy nagy serpenyőben, és pár percig sütöm rajta húst. Miután a hús mindenhol kifehéredett, hozzáadom az apróra vágott hagymát, és 4-5 percig együtt pirítom őket. Belekeverem az apróra vágott zellert, a zúzott fokhagymát, a kukoricát, a lecsöpögtetett lencsét, a Worcestershire-szószt, felöntöm az alaplével és kb. 10 percig főzöm (be kell sűrűsödnie kissé). Megkóstolom, ha szükséges, sózom, borsozom, és egy tűzálló tálba kanalazom. A sütőtököt kikanalazom a héjából, egy keverőtálba teszem, 3-3 evőkanálnyi tejszínt és tejfölt adok hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítem, és alaposan összekeverem. Akkor jó, ha krémes, krumplipüré-szerű állaga van, ehhez további tejfölre (joghurtra) lehet szükség. A tökpürét a ragu tetejére halmozom, megszórom reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütöm (akkor jó, ha a sajt megpirult a tetején).
4 fős adag.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése