2012. január 28., szombat

Túrós-citromos palacsinta

pancake2
Újabb konyhai “játékom” van, egy Tefal tükörtojás/palacsinta-sütő. 4 mélyedés van a 25 cm-es serpenyőben, szóval nem “hagyományos” palacsintához való, hanem a mindenféle kisebb, pufibb angolszász változatokhoz.
Ilyen, amikor sülnek benne a kis palacsinták:
WP_000027
Egy mélyedésbe egy evőkanálnyi tészta kell. Szép formásak lesznek így a palacsinták – kissé olyan vagyok, mint Hercule Poirot, szeretem a szögteles bútorokat, és lehetőleg minden legyen szabályos. A pancake is. Bár igazán akkor lennék elvetemült, ha én is szögletes teasüteményre vadásznék, és a palacsintától is azt várnám el, hogy négyzet alakú legyen, nem pedig kerek.
Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 25 dkg túró
  • 3/4 csésze* liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2/3 csésze tej
  • csipet só
  • 1 citrom leve (és ha bio, a héja is)
  • olaj/vaj a sütéshez
*1 csésze = 2,5 dl
A lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport összekeverem, és a többi hozzávalót egy nagyobb tálban kézi habverővel simára keverem. A lisztes keveréket pár adagban a tojásos keverékhez adom, simára keverem, és olvasztott vajon/olajon evőkanálnyi adagokban megsütöm. (Nekem a közepes erősség vált be, 9 fokozatból 6-os a főzőlapon)
Juharsziruppal/mézzel/lekvárral/kompóttal tálalom. 2 nagyon nagy vagy 3-4 kisebb adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Duplacsokis spiráltorta A múlt hétvégén volt a születésnapom –sokadik, kiakasztó, hagyjuk – és e jeles alkalomból Levi ismét sütött nekem tortát. Ami már kétszer megtörtént az hagyomány? A továbbiakban is ez a tervem, mert az az elvem, hogy azért n… Tovább
  • Fetakrémleves Május elsején ettem ilyet a Bisztronómiában, és megpróbáltam itthon lekoppintani. A pontos összetételt illetően nem tudom mennyire járok közel az eredetihez, ízre elégedett vagyok. A zöldségaprítás eltart egy darabig, de az… Tovább
  • Epres pavlova Szerintem a világ legegyszerűbb tortája, csak fel kell verni egy adag habcsókot, megsütni, aztán ha kihűlt, megpakolni tejszínhabbal és gyümölccsel. Jelen esetben eperrel. Habcsók recept pl itt. Én most 2 fehérjéből csinálta… Tovább
  • Paradicsomos babsaláta Megint GoodFood :-), mostanában vagy az újságokból főzök, vagy “klasszikusokat” csinálok meg újra, vagy csak összedobok egy salátát. Most majd emellé fel fog szerintem zárkózni a legújabb szakácskönyvem, Martha Stewart Ameri… Tovább
  • Ricottával töltött cukkini tekercsek Arra jutottam, hogy túl ritkán forgatom a Gordon Ramsay – Vasárnapi ebédet, igaz van benne pár étel, amit tutibiztos sohasem fogok kipróbálni (halból vannak…), de van egy csomó, amit meg igazán megcsinálhatnék. Nem biztos, h… Tovább

3 megjegyzés:

Évi írta...

Valami nem stimmel, mert a liszt kétszer szerepel, a túrót meg nem látom, hogy mikor adod hozzá. Bocsi, csak nagyon tetszik a recept, szívesen megcsinálnám!

Lilla írta...

kicsit átírtam, a második lisztet lisztes keverékre. a túró ott van h "és egy nagyobb tálban kézi habverővel simára keverem a többi hozzávalót". tehát lesz egy híg cucc (tojás, túró, citromlé, tej), meg egy lisztes-sütőporos-cukros. és ezeket vegyíted össze

Évi írta...

Ahá, értem, köszi! Na akkor jövő héten próba-szerencse :)